NMa verlaagt boetes in twee kartels

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

11 juni 2012

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft eerder opgelegde boetes aan zeven ondernemingen verlaagd. Het gaat om boetes aan drie bouwondernemingen wegens een aanbestedingskartel bij grote infrastructurele projecten in de regio Haarlemmermeer/Schiphol. Daarnaast gaat het om vier hoveniers die deel uitmaakten van een kartel dat afspraken maakte over vijf openbaar groen aanbestedingen door de gemeente Maastricht. De NMa verlaagt de boetes naar aanleiding van twee tussenuitspraken van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). De boeteverlaging doet niet af aan de ernst van de overtreding: het maken van kartelafspraken.

Bouwkartel
De NMa verlaagt de boetes voor bouwondernemingen Ballast Nedam, Vermeer en Ooms. Het CBb vindt de boetes te hoog in vergelijking met boetes die de NMa eerder heeft opgelegd voor vergelijkbare kartels. De NMa moet de hoogte van de boetes opnieuw bepalen via de systematiek in de zogeheten C6/WO6-zaak. Dit leidt tot de volgende boetes: Vermeer Infrastructuur B.V.: EUR 1.895.900, Ballast Nedam Infra Noord-West B.V. en Ballast Nedam Infra B.V.: EUR 1.460.320 en Ooms Avenhorn B.V.: EUR 194.871.

Hovenierskartel
De rechter heeft bij het hovenierskartel bepaald dat de NMa een te hoge boete heeft opgelegd omdat ze niet de omzet over 2004 als basis heeft genomen. De rechter haalt ook een streep door een boeteverhoging. De reden voor de boeteverhoging was dat de hoveniers, na alle aandacht in de politiek en de media voor de ?bouwfraude?, meer dan ooit moesten begrijpen dat vooroverleg bij aanbestedingen verboden is en zwaar wordt beboet. Volgens de rechter konden de ondernemingen die reden niet afleiden uit de NMa-boeteregels. Dit leidt tot de volgende boetes: Dolmans Kultuurtechniek B.V. en Dolmans Landscaping Group B.V.: EUR 46.000, Vaessen Maastricht Grondverzet en Groentechniek B.V.: EUR 84.000, Kultuurtechniek Rooden B.V. en Holding H. J. Rooden B.V.: EUR 76.500, Henssen B.V. en P. Henssen Holding B.V.: EUR 19.500.

(Bron: www.nma.nl)