NMa verdenkt handelaren huizenveilingen van kartelafspraken

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

27 april 2011

De NMa heeft op 28 april 2011 bekend gemaakt het eerste deel van het onderzoek naar vermeende kartelvorming tussen handelaren op executieveilingen te hebben afgerond. De NMa verdenkt 15 handelaren van kartelvorming.

Volgens het rapport hebben de betrokken handelaren onderling het biedproces afgestemd door zo laag mogelijk te bieden ten koste van de huiseigenaar. Vervolgens werden op zogeheten ‘naveilingen’ de panden binnen het kartel ‘doorverkocht’ voor een veelal hogere prijs waarna het verschil (de winst) onderling werd verdeeld. Dergelijke afspraken vormen een ernstige overtreding van de Mededingingswet. Hierdoor komen prijzen niet tot stand onder normale concurrentie en wordt de huizenverkoper benadeeld, aldus de NMa.

De 15 handelaren die nu een rapport krijgen, waren actief op tenminste 350 tot (in enkele gevallen) meer dan 1000 mogelijk beïnvloede executieveilingen. De NMa is de afspraken op het spoor gekomen via de Belastingdienst. Die stuitte op relevante informatie voor de NMa en heeft deze informatie aan de NMa verstrekt. Op basis van deze informatie heeft de NMa haar eigen onderzoek gedaan. In het onderzoek is de NMa de namen van enkele honderden handelaren tegengekomen die mogelijk hebben deelgenomen aan de kartelafspraken. De NMa onderneemt later dit jaar stappen tegen de overige handelaren.

Klik hier voor het volledige persbericht van de NMa.