NMa stelt eisen aan fusie Evean, Philadelphia en Woonzorg

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

09 april 2008

Op 2 april jl. heeft de NMa een persbericht uitgebracht met betrekking tot de fusie tussen Evean, Philadelphia en Woonzorg. De oorspronkelijke fusieplannen stuitten op mededingingsrechtelijke bezwaren. De NMa heeft dan ook eisen gesteld aan de voorgenomen fusieplannen. Het gevolg is dat Woonzorg 11 huizen afstoot waarin verpleeghuiszorg en/of verzorgingshuiszorg wordt aangeboden. 

Het is de eerste keer dat de NMa zich moet buigen over een fusie tussen twee zorgaanbieders enerzijds (Evean en Philadelphia) en een woningcorporatie anderzijds (Woonzorg). De twee zorgaanbieders zijn met name actief op het gebied van verzorgings- en verpleeghuiszorg, thuiszorg en gehandicaptenzorg. Woonzorg is actief op het gebied van realisatie en verhuur van woningen, verzorgingshuizen en verpleeghuizen.

Belangrijkste aspect betrof de relatie tussen het verhuren van verpleeg- en verzorgingshuizen door Woonzorg en het aanbieden van de daadwerkelijke zorg in voornoemde huizen door de zorgaanbieders.  In een aantal delen van Groningen en Zaanstreek zou de concurrentie te zeer worden beperkt. Concurrenten van Evean en Philadelphia zijn afhankelijk van Woonzorg voor huisvesting in de betreffende gebieden. Bij een fusie tussen Woonzorg en de 2 zorgaanbieders, zouden de overige zorgaanbieders in dat gebied mogelijk in het gedrang komen. Om die reden zal Woonzorg een aantal huizen waarin verpleeghuiszorg en verzorgingshuiszorg wordt aangeboden, afstoten.