NMa houdt Apple in de gaten

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

09 februari 2011

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (‘NMa’) houdt de veranderingen in het beleid van Apple dat ziet op de App Store en betalingen scherp in de gaten. De minister van Economische Zaken heeft aangegeven de nieuwe App Store regels vooralsnog niet aan te pakken.

Plannen van Apple 

Apple heeft eerder dit jaar aan uitgevers laten weten de App Store regels te verscherpen. Met de regels worden uitgevers gedwongen hun abonnementen via de App Store te verkopen. De maker van de iPad en iPhone wil dat aankopen via Apple zelf gaan of dat op z’n minst de mogelijkheid geboden wordt.

Nu worden nog veel digitale versies van kranten voor bijvoorbeeld de iPad nog gekocht via de website van de uitgever. Apple zou willen dat een aankoop van bijvoorbeeld een tijdschrift of een krant binnen een applicatie via Apple gaat.

Zowel NRC Handelsblad als de Belgische uitgever Roularta kregen per brief een waarschuwing dat het verkopen van abonnementen buiten de App Store om binnenkort wordt verboden. Alleen aankopen binnen de applicatiewinkel zijn dan nog toegestaan.

Het gevolg van de plannen van Apple is waarschijnlijk dat uitgevers een deel van de opbrengst moeten afstaan. Een dergelijk systeem betekent volgens de uitgevers ook dat zij geen toegang meer hebben tot informatie van hun klanten. Ze beschikken bijvoorbeeld niet over totale verkoopcijfers. Bovendien zou het moeilijk worden prijzen aan te passen door de bemoeienis van Apple. Digitale edities van kranten en tijdschriften werken vaak samen met de papieren versies. Deze samenwerking wordt door de plannen van Apple bemoeilijkt.

Duidelijkheid

Maxime Verhagen, minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, vindt dat het te vroeg is om conclusies te trekken. Hij kan zich voorstellen dat de regels van Apple de uitgevers verontrusten. De  exacte plannen van Apple en de consequenties daarvan zijn echter nog niet duidelijk. Verhagen vindt het wel van belang dat er snel duidelijkheid komt over de plannen van Apple. Het onduidelijke gedrag van Apple kan namelijk leiden tot een afwachtende houding bij uitgevers om nieuwe initiatieven te ontwikkelen.

Verhagen gaat niet in op de vraag of Apple zijn macht misbruikt. Hij geeft aan dat kranten hun digitale edities ook via het web kunnen aanbieden. Op die manier zijn de kranten ook via de  iPad te lezen.

NMa

Tot op heden zijn bij de NMa geen klachten binnengekomen. Desalniettemin wordt toch actie ondernomen. De NMa heeft naar aanleiding van de berichten in de media contact opgenomen met de Europese Commissie en mededingingsautoriteiten in andere lidstaten.

Er is geen formeel onderzoek gestart in Nederland. Verhagen kijkt voorlopig liever de kat uit de boom en ook een EU-brede aanpak gaat wat hem betreft op dit moment te ver.