NMa geeft groen licht aan miljardenfusie agrarische sector

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

05 mei 2010

BANNING begeleidt miljardendeal tussen coöperaties Cehave en Agrifirm met succes. Op 6 mei 2010 heeft de NMa haar goedkeuring verleend aan de voorgenomen fusie tussen beide coöperaties. De NMa heeft besloten dat de fusie niet tot mededingingsbezwaren zal leiden. Cehave en Agrifirm hoeven geen activiteiten af te stoten of remedies aan te bieden. De fusie is geheel goedgekeurd.

Cehave Landbouwbelang is een coöperatie met ongeveer 6.000 Nederlandse leden. De kernactiviteiten bestaan uit hoogwaardige (bestanddelen) van diervoeders en plantaardig uitgangsmateriaal en bedrijfsmiddelen. De onderneming produceert in verschillende landen en exporteert wereldwijd. Cehave realiseert een jaarlijkse omzet van € 1,2 miljard.

Agrifirm is een coöperatie met ongeveer 15.000 leden. De onderneming levert kwaliteitsproducten en –diensten voor de teelt van gewassen en het houden van dieren. Het werkgebied is geheel Nederland en Duitsland. Agrifirm realiseert een omzet van ruim € 900 miljoen.

Op 19 oktober 2009 hebben partijen de voorgenomen fusie gemeld bij de NMa. De activiteiten van partijen overlapten op de volgende markten:

  • Handel in grondstoffen voor mengvoeders
  • Handel in premixen voor mengvoeders
  • Productie en verkoop van mengvoeders
  • Productie en verkoop van ruwvoeders en enkelvoudige vochtige voeders
  • Laboratorium- en kwaliteitsdiensten voor de diervoedersector
  • Handel in granen
  • Detailhandelsactiviteiten op het gebied van tuin, dier en hobby
  • Handel in gewasbeschermingsmiddelen, zaaizaden en meststoffen

Op 4 februari jl. heeft de NMa een besluit genomen op de melding. Op geen enkele markt zou de fusie tot concurrentieproblemen leiden met uitzondering van de handel in meststoffen. Op deze markt wenste de NMa nader onderzoek te doen, omdat op het eerste gezicht de concurrentie in de handel in kunstmest in delen van Noord-Nederland zou worden beperkt. Partijen hebben op 11 februari jl. een verzoek om vergunning ingediend.

In de vergunningsfase heeft de NMa uitvoering onderzoek gedaan. Naast de informatie van partijen zelf, heeft de NMa een grootschalige enquête gehouden onder eindafnemers van kunstmest in Noord-Nederland, waaronder akkerbouwers, veehouders en tuinders. Hieruit is gebleken dat ook op de markt voor handel in kunstmest er geen sprake zal zijn van een (significante) beperking van de mededinging. De NMa heeft een vergunning verleend aan partijen om de fusie door te zetten.

Minos van Joolingen en Silvia Vinken van BANNING hebben Cehave en Agrifirm begeleid in het hele NMa traject.