Nieuwe wijzigingen in het Benelux merkenrecht per 1 juni 2018

expertise:

Intellectueel Eigendomsrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

25 mei 2018

Het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) krijgt binnenkort nieuwe bevoegdheden.

Vanaf 1 juni is het namelijk voor merkhouders mogelijk bij BOIP de doorhaling van een bestaande merkregistratie te vorderen. Hoewel de mogelijkheid  blijft bestaan om daarvoor een procedure te starten bij de rechter, kan binnenkort ook BOIP beslissen over een geclaimde nietigheid of verval van een merkregistratie. Dit biedt een efficiënt alternatief: procedureel zal de vordering tot doorhaling op een vergelijkbare wijze worden behandeld als BOIP’s huidige oppositieprocedures, met procedurele termijnen van twee maanden.

Een andere interessante wijziging is dat na 1 juni een bekend merk voor BOIP oppositie kan instellen tegen, of de nietigheid kan inroepen van, een jonger overeenstemmend Benelux merk, voor niet-soortgelijke waren en diensten, als daardoor ongerechtvaardigd voordeel wordt getrokken of afbreuk wordt gedaan aan het onderscheidend vermogen van het bekende merk. Bekende merken kenden deze mogelijkheid al in procedures voor het Europese merkenbureau EUIPO. Binnenkort hebben eerdere bekende merken ook in procedures voor het BOIP deze mogelijkheid.

Beroep tegen de beslissingen van BOIP dient te worden ingediend bij het Benelux Gerechtshof. Dit Hof zal per 1 juni een nieuwe tweede kamer kennen die bevoegd is te oordelen over beslissingen van BOIP.

Het officiële nieuws item van BOIP treft u hier. Heeft u vragen? Neemt u dan gerust contact op met BANNING’s IE advocaat Ranee van der Straaten (r.vanderstraaten@banning.nl).