Nieuwe boetes in reeks auto-onderdelen kartels: airbags, stuurwielen en riemen

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

22 november 2017

De Europese Commissie beboet vijf leveranciers van airbags, stuurwielen en riemen voor een bedrag van in totaal EUR 34 miljoen voor het overtreden van het kartelverbod.

Overtredingen

Het gaat om de bedrijven Tokai Rika, Takata, Autoliv, Toyoda Gosei en Marutaka. Zij leverden airbags, stuurwielen en riemen aan Toyota, Suzuki en Honda in de EER. Er werden vier separate overtredingen vastgesteld, in wisselende samenstellingen. De kartels bestonden uit het afstemmen van prijzen en markten en het uitwisselen van commercieel gevoelige informatie.

Schikking

De boetes waren het gevolg van een schikking met de Europese Commissie. Als karteldeelnemers een schikking treffen, erkennen zij deelname aan het kartel en aansprakelijkheid voor de overtreding in ruil voor een boeteverlaging van 10% en een kortere onderzoeksprocedure.

Clementie

Twee bedrijven, Takata en Tokai Rika kregen geen boete voor de kartels die zij hadden bekendgemaakt bij de Europese Commissie, maar wel voor de overige kartels.

Breder onderzoek auto-industrie

De schikking is onderdeel van een breder onderzoek van de Europese Commissie naar overtredingen van de mededingingsregels in de auto-onderdelenindustrie. Zie onder andere onze eerdere blogs over dit onderzoek (hier en hier).

Heeft u vragen over dit onderwerp? 

Mail vrijblijvend met Minos van Joolingen of Esra van der Wolk.