Nieuwe ARBIT voorwaarden 2018 gepubliceerd

expertise:

Intellectueel Eigendomsrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

24 mei 2018

Op 14 mei 2018 zijn, onder meer,  de nieuwe Algemene Rijksvoorwaarden bij IT-overeenkomsten 2018 (ARBIT-2018) gepubliceerd. De vorige set Algemene Rijksvoorwaarden bij IT-overeenkomsten dateren uit 2016.

De ARBIT voorwaarden worden door overheidsinstanties gebruikt bij IT-overeenkomsten. De voorwaarden zijn vriendelijk opgesteld voor de afnemende partij bij IT-overeenkomsten. Een tegenhanger voor deze voorwaarden zijn de Nederland ICT Voorwaarden welke vriendelijker zijn opgesteld voor de IT leverancier.

De nieuwe ARBIT-2018 voorwaarden komen grotendeels overeen met de ARBIT-2016 voorwaarden. Er zijn enkele wijzigingen doorgevoerd, waaronder ‘Artikel 18. Verwerking persoonsgegevens’. Het artikel uit 2016 was toegespitst op de Wet bescherming persoonsgegevens. Vanaf 25 mei 2018 treedt daarvoor de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in de plaats. Het nieuwe artikel specificeert de verplichting om een verwerkersovereenkomst af te sluiten.

Op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens was al een verwerkersovereenkomst verplicht. Partijen werden grote vrijheid gelaten deze verwerkersovereenkomst naar eigen inzicht in te richten. Artikel 28 van de Algemene Verordening Gegevensbescherming regelt een aantal verplichtingen waardoor doublures uit de oude ARBIT-2016 geschrapt konden worden.

Het opstellen en onderhandelen over IT-overeenkomsten alsmede de bijkomende voorwaarden (zoals de ARBIT), vereist deskundigheid. De specialisten van BANNING vertellen u er graag meer over en kunnen u op dit gebied bijstaan.

Floris de Vriend

Meer weten?
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of heeft u andere vragen over IT-overeenkomsten, neemt u dan gerust vrijblijvend contact op met  Floris de Vriend of andere leden van de sectie IE & IT.