Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verplicht apotheek tot tekenen contract verzekeraar

sector:

Zorg

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

13 december 2009

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft onlangs een apotheek verplicht een contract aan te gaan met twee zorgverzekeraars in haar werkgebied. De apotheek in kwestie heeft dit geweigerd, omdat hij het niet eens is met het door de zorgverzekeraars gevoerde preferentiebeleid. De KNMP, de organisatie van apothekers, stelt dat nu geen sprake meer is van contractsvrijheid.

Volgens de NZa is de contractvrijheid van huisartsen, apothekers en andere zorgverleners niet in gevaar. De opgelegde verplichting aan de apotheek om het contract van de zorgverzekeraars te tekenen had te maken met een ‘zeer specifieke situatie’.

Volgens de NZa is de beslissing in beginsel op deze ene apotheek gericht en was er in dit geval sprake van Aanmerkelijke Marktmacht (AMM). De apotheek wil het contract niet ondertekenen, omdat hij het niet eens is met het preferentiebeleid. Preferentiebeleid is een instrument voor de zorgverzekeraar om selectief in te kopen en daarmee de kosten voor geneesmiddelen te verlagen. De NZa is van mening dat een zorgverzekeraar, in het belang van de consument, op iedere markt selectief moet kunnen inkopen. In dit geval was deze apotheek de enige in de omgeving. Met het opleggen van de contracteerverplichting wil de NZa de verstoring van de concurrentieverhouding in het gebied voorkomen en beletten dat de betaalbaarheid van de zorg in het geding komt.

Wanneer in een gebied meerdere apothekers zijn gevestigd, staat het de dienstverleners vrij om het contract van de zorgverzekeraar niet te ondertekenen. Als de apothekers in een plaats echter gezamenlijk besluiten een contract niet te ondertekenen, zal de NZa wel optreden.