Minister Donner twee maal in de fout in het ontslagdebat

expertise:

Arbeidsrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

31 december 2000

Partijen kunnen in Nederland niet bij onderlinge overeenstemming de arbeidsovereenkomst beëindigen, zei Minister Donner in de Tweede Kamer. Dat kan uiteraard wel.

Minister Donner deed de gewraakte uitspraak in de Tweede Kamer tijdens het debat over de beoogde wijzigingen in het ontslagrecht. Het spreekt voor zich dat partijen met wederzijds goedvinden, en dus bij onderlinge overeenstemming de arbeidsovereenkomst kunnen be?indigen.

Van het debat maken de stenografen in de Tweede Kamer een verslag, de zogenoemde "Handelingen". Minister Donner liet zijn gewraakte uitspraak wijzigen in de Handelingen in: De werkgever kan in Nederland niet de arbeidsovereenkomst eenzijdig beëindigen. Dat heeft de wetgever verboden.

Los van de vraag of een dergelijke tekstwijziging in de Handelingen geoorloofd is, ging de Minister wederom in de fout. In Nederland kan de werkgever onder omstandigheden een arbeidsovereenkomst wel eenzijdig beëindigen, bijvoorbeeld ingeval van een ontslag op staande voet wegens een dringende reden.

Mocht u als werkgever soms moeite hebben met de ingewikkelde ontslagregels in Nederland, voelt u zich dan gesterkt: ook de Minister van Sociale Zaken komt er soms niet uit.