Merkinbreuk door illegale parallelhandel van Armani horloges

sector:

Retail & Franchise

expertise:

Intellectueel Eigendomsrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

25 juni 2020

In deze zaak nam de Douane 320 Armani horloges in beslag, die afkomstig waren uit China en op weg waren naar International Time Group B.V. (“ITG”), een Nederlandse groothandel in uurwerken en sieraden. Armani stelde dat de Armani horloges zonder haar toestemming door ITG in de EER zijn ingevoerd, dan wel namaakproducten betroffen. ITG bracht daartegen in dat de producten originele Armani horloges betreffen. En dat Armani op onrechtmatige wijze gegevens van de Douane had ontvangen, omdat er geen sprake is van namaakproducten.

De rechtbank laat het verweer dat de Armani horloges origineel zijn onbesproken. ITG heeft namelijk niet gemotiveerd betwist dat de producten zonder toestemming van Armani de EU zijn binnengebracht. En ook dat levert merkinbreuk op: de merkhouder kan zich namelijk verzetten tegen het gebruik van zijn merk op gemerkte waren, voor zover de gemerkte waren zonder zijn toestemming in de EU in het verkeer zijn gebracht. De merkrechten zijn dan nog niet uitgeput.

De rechtbank is bovendien van oordeel dat geen sprake is van onrechtmatig verkregen informatie. De Douane heeft de informatie verstrekt op grond van de Anti-piraterijverordening. Die verordening geeft de Douane bepaalde bevoegdheden met als doel inbreukmakende producten van de mark te weren. Weliswaar valt illegale parallelhandel als zodanig buiten het toepassingsbereik van de verordening, maar dat doet niet af aan het doel ervan. Bovendien had Armani mede ten grondslag gelegd dat er sprake is van namaakproducten. Conclusie: ITG moet iedere inbreuk op de merkrechten van Armani staken onder verbeurte van een flinke dwangsom.

Wilt u meer weten over merkenrechten? Neem dan gerust contact op met de advocaten van Intellectueel EigendomsrechtRanee van der Straaten of Floris de Vriend.