MEMORY niet gebruikt als handelsmerk volgens de Voorzittende Rechter van de Rechtbank Amsterdam

expertise:

Intellectueel Eigendomsrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

04 november 2015

Memory spellen: wie is er niet mee opgegroeid? Het spel, ook wel bekend als Concentratie of Paren, wordt gespeeld met – vaak thematische – kaarten die met de beeldzijde naar beneden op een oppervlak worden gelegd. Het doel van het spel is om paren van overeenkomende kaarten te vinden door elke beurt twee kaarten om te draaien.

Ravensburger registreerde het handelsmerk MEMORY op 7 juli 1971 in de Benelux voor spellen en speelgoed. In Nederland wordt MEMORY sinds 1961 gebruikt voor het kaartspel.

Voor de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam heeft Ravensburger een procedure gestart tegen Jaludo, een bedrijf dat online spelletjes publiceert onder namen als onder andere Garfield Memory, Spiderman Memory, Jungle Memory en Justin Bieber Memory. Ravensburger eiste dat Jaludo het gebruik van het handelsmerk MEMORY zou staken, een rectificatie op haar websites zou plaatsen voor een periode van drie weken in het Nederlands en Engels en bepaalde gegevens zoals verzocht door Ravensburger in de dagvaarding aan de advocaat van Ravensburger zou verstrekken (deze gegevens zijn niet gespecificeerd in het vonnis). Bovendien eiste Ravensburger dat Jaludo de door Ravensburger in deze procedure gemaakte juridische kosten zou vergoeden.

Het vonnis vermeldt dat Jaludo op 7 oktober 2015 een procedure heeft gestart bij de Rechtbank Midden-Nederland tegen Ravensburger om een verklaring van nietigheid voor het handelsmerk MEMORY te verkrijgen.

Jaludo stelde in zijn verdediging in de procedure voor de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam dat het de term ‘memory’ beschrijvend gebruikt, op zo’n manier dat direct duidelijk is wat de inhoud van een bepaald spel is voor de bezoekers van haar websites. De Voorzieningenrechter van de Rechtbank is het met Jaludo eens en merkt op dat er veel spellen op de relevante markt zijn die het woord ‘memory’ in hun titel hebben. Aangezien ‘Memory’ een Engelse term is, wordt verder uitgewerkt dat de Engelse term ‘memory’ algemeen bekend is in Nederland, bijvoorbeeld zoals deze wordt gebruikt in woorden als ‘memory stick’ en ‘memory card’. De gemiddelde consument zal de term ‘memory’ dan ook direct begrijpen als verwijzend naar de inhoud van het spel en zal het niet als een handelsmerk beschouwen. Volgens de Voorzieningenrechter betekent de combinatie die door Jaludo wordt gebruikt van het woord ‘memory’ en een ander woord (zoals ‘Spiderman’ of ‘Garfield’) dat de term niet wordt gebruikt als een teken dat de herkomst aangeeft, maar als een beschrijving van het aan het publiek aangeboden spel.

De Voorzieningenrechter wijst daarom de claims van Ravensburger af en veroordeelt Ravensburger tot vergoeding van de door Jaludo gemaakte juridische kosten. Aangezien Jaludo geen vergoeding van de juridische kosten heeft geclaimd in overeenstemming met de Handhavingsrichtlijn (artikel 1019h van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering), zijn de kosten berekend op basis van de door de rechtbank goedgekeurde tarievenschaal. Ravensburger werd dus veroordeeld tot het betalen van EUR 1.429,-.