Medtronic in de aanval tegen invallen

sector:

Zorg

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

10 oktober 2011

In november vorig jaar zijn in Frankrijk invallen gedaan door de Franse mededingingsautoriteit bij Medtronic. Medtronic is een producent van medische apparatuur en hulpmiddelen. De invallen werden uitgevoerd in het kader van een onderzoek naar aanbestedingsafspraken voor medische hulpmiddelen. Medtronic bevestigde eind september dat zij actie heeft ondernomen tegen de invallen.

Procedure

Na de invallen in november vorig jaar bij een afdeling van Medtronic heeft Medtronic twee procedures aangespannen bij het Hof van Beroep in Parijs. Het Hof werd allereerst verzocht antwoord te geven op de vraag of de gegevens op een manier in beslag waren genomen die in strijd is met de Franse grondwet. Daarnaast heeft Medtronic een procedure aangespannen waarin zij de geldigheid van het huiszoekingsbevel en de invallen betwist.  

Het betwisten van onderzoeken naar mededingingsbeperkend gedrag komt veel voor in Frankrijk. Meestal gaat het hier om hoe ver de bevoegdheid van de mededingingsautoriteit reikt om documenten in beslag te nemen. Ondanks het feit dat het aanspannen van zulke procedures vrij normaal is in Frankrijk, wordt er zelden een succes geboekt.  

Uitspraak

Op 4 oktober jl. heeft het Hof uitspraak gedaan met betrekking tot strijdigheid met de grondwet. Voor Medtronic is de uitspraak een tegenslag. Het Hof heeft alle verweren van Medtronic verworpen. De procedure die ziet op de geldigheid van het huiszoekingsbevel en de invallen loopt nog. Deze uitspraak wordt 15 november aanstaande verwacht.

Het is  niet de eerste keer dat Medtronics betrokken is bij een onderzoek van de Franse mededingingsautoriteit. In 2007 is aan het bedrijf een boete van EUR 1,1 miljoen opgelegd voor het uitsluiten van concurrenten bij aanbestedingen voor hart defibrillatoren voor 17 ziekenhuizen.