McDonald’s verliest Uniemerk ‘BIG MAC’ (Supermac’s / McDonald’s)

sector:

Food & Organic Trade

expertise:

Intellectueel Eigendomsrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

26 juni 2019

Het EU merk ‘BIG MAC’ is vervallen. Dat besliste het Europese merkenbureau EUIPO begin dit jaar. De vervallenverklaring werd gevorderd door een lokale Ierse concurrent, Supermac’s. Houders van Uniemerken zijn na vijf jaar gebruiksplichtig. Als er gedurende een ononderbroken tijdvak van vijf jaar geen normaal gebruik is gemaakt van het merk voor de waren of diensten waarvoor het is ingeschreven, dan kan het merk vervallen worden verklaard.

McDonald’s moest aantonen dat zij normaal gebruik heeft gemaakt van het merk BIG MAC. Om dit te bewijzen, bracht McDonald’s in het geding:

  1. drie verklaringen van haar vertegenwoordigers in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk met verkoop- en promotiegegevens van de Big Mac;
  2. brochures en advertentie- en verpakkingsmateriaal, met daarop BIG MAC aangebracht;
  3. printouts van verschillende McDonald’s websites waarin BIG MAC werd gebruikt;
  4. printout van en.wikipedia.org met informatie over de BIG MAC.

De EUIPO overwoog dat aan de verklaringen slechts aanvullende bewijskracht toekomt, nu dit partijverklaringen zijn. Dit houdt in dat er wel bewijskracht aan toekomt, maar dit moet worden ondersteund door andere bewijsmiddelen. Het door McDonald’s aangedragen bewijs refereert naar de relevante periode en naar een deel van de relevante goederen waarvoor het merk is ingeschreven. Echter, anders dan de enkele weergave van het merk in de bewijsmiddelen, heeft McDonald’s onvoldoende aangetoond over de daadwerkelijke omvang van het gebruik. Uit de bewijsmiddelen, afgezien van de partijverklaringen, blijkt niet dat de producten waarop het merk is aangebracht daadwerkelijk te koop zijn aangeboden en/of zijn verkocht. Dat had McDonald’s wel moeten aantonen. De EUIPO mag immers niet oordelen op basis van waarschijnlijkheden en aannames. Daarbij merkt de EUIPO op dat een Wikipediapagina in beginsel geen betrouwbare bron is, omdat iedereen dit zomaar kan aanpassen.

McDonald’s zal deze beslissing in beroep moeten bestrijden. Voor merkhouders is het van belang dat zij hun merk gebruiken, én van dit gebruik bewijs bewaren om dit gebruik later aan te kunnen tonen.

Lees de volledige uitspraak hier.

 

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of heeft u andere IE-rechtelijke vragen, neemt u dan gerust vrijblijvend contact op met Ranee van der Straaten of Floris de Vriend