Mastercard geeft toe aan druk ACM, verlaagt de tarieven voor hun creditcards

23 februari 2014

Een grootse overwinning voor de Nederlandse ondernemers. Het is officieel: MasterCard zal in de komende twee jaar de tarieven voor binnenlandse creditcardbetalingen stapsgewijs verlagen. Dit is fantastisch nieuws voor onze lokale ondernemers, en ook voor consumenten die er naar verwachting van zullen profiteren.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM), onze nationale kartelwaakhond, heeft jarenlang klachten ontvangen van ondernemers die de binnenlandse tarieven voor creditcardbetalingen schandalig hoog vonden. Deze tarieven beslaan maar liefst 60% van de kosten die ondernemers maken wanneer een consument met een creditcard betaalt.

In 2013 uitte de ACM zijn zorgen bij MasterCard. MasterCard reageerde door toezeggingen te doen om het probleem aan te pakken, in plaats van te wachten op een open conflict.

Dus wat gaat er precies veranderen? De ACM heeft een reeks toezeggingen van MasterCard uiteengezet. Het huidige tarief van 0,9% van de transactie zal worden verlaagd tot 0,7% in juni 2014, vervolgens tot 0,5% in januari 2015 en tot slot tot 0,3% in januari 2016.

Detailhandel Nederland heeft deze tariefsverlaging toegejuicht en spreekt van een “morele overwinning” voor zowel detaillisten als consumenten. Het percentage creditcardtransacties in fysieke winkels bedraagt ongeveer 4%. Dit komt neer op een omzet van ongeveer 4,5 miljard euro per jaar aan creditcardbetalingen. In webwinkels ligt dit percentage zelfs nog hoger, dat betekent nog meer kosten die zo in de hand kunnen worden gehouden.

Is er nog een kans op schadevergoeding? Hoewel MasterCard met deze toezeggingen niet erkent dat het tarieven heeft gehanteerd die in strijd waren met de wet, zou dit toch interessant kunnen zijn voor partijen die schade hebben geleden en een vergoeding willen claimen. MasterCard voorkomt met deze beslissing niet alleen een inbreukprocedure, maar hoeft zichzelf ook niet te beschuldigen van onrechtmatig handelen.

Tot slot, Detailhandel Nederland heeft al laten doorschemeren dat het overweegt om schadevergoeding te eisen. “Het gebruik van de creditcard is na de tariefsverlaging nog steeds veel duurder dan pinnen”, aldus secretaris Tom Ponjee. De organisatie wacht de volgende stappen van het Europees Parlement af.

Wil je meer weten over deze ontwikkeling in het betalingslandschap? Je kunt altijd een mail sturen naar Adriaan Buyserd. En als je up-to-date wilt blijven met dit soort nieuws, download dan onze eBooks en schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Hier blijf je altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.