Landelijke Huisartsen Vereniging krijgt boete van NMa voor verbreken zegel

sector:

Zorg

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

15 september 2010

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) een boete opgelegd van 51.000 euro voor het verbreken van een zegel. De NMa had tijdens een bedrijfsbezoek een ruimte verzegeld waarin zij op zoek was naar bewijsmateriaal in het kader van een vermeende verboden afspraak. Het onderzoek was aan het eind van de dag nog niet afgerond. Om te voorkomen dat er bewijsmateriaal uit deze ruimte kon worden verwijderd of beschadigd heeft de NMa de ruimte verzegeld.

Op 15 april heeft de NMa een aantal kantoren van de LHV bezocht op verdenking van betrokkenheid bij een kartel. De NMa verdenkt huisartsen ervan onderling klanten te hebben verdeeld en huisartsen te belemmeren zich in een bepaalde regio te vestigen. De NMa had het onderzoek in de ruimte bij de LHV nog niet afgerond en wilde dit onderzoek de volgende dag voortzetten, aldus Pieter Kalbfleisch, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NMa. Om te voorkomen dat bewijsmateriaal zou worden verwijderd uit de ruimte of beschadigd zou raken heeft de NMa de ruimte verzegeld. De zegels die worden aangebracht zijn niet scheurbaar. Indien de zegels worden verwijderd blijft er een blauw restant achter dat meerdere malen het woord “STOP” vormt. Het verbreken van een zegel is wettelijk verboden. De NMa kan hiervoor sinds 1 oktober 2007 zelf een boete opleggen. Degene die een zegel verbreekt kan een boete worden opgelegd van maximaal 450.000 euro. Een onderneming of ondernemersvereniging kan een boete van maximaal 1% van de omzet ontvangen, indien dat meer is dan 450.000 euro. De NMa heeft eerder een boete opgelegd voor het verbreken van een zegel. Sara Lee ontving hiervoor in 2008 een boete van 269.000 euro. 

De LHV heeft in een reactie aan de media laten weten het onterecht te vinden dat de NMa haar een boete heeft opgelegd omdat zijzelf op grove wijze haar zorgvuldigheidsplicht zou hebben geschonden. De zegel zou ’s nachts zijn verbroken door een externe bewakingsdienst en niet door een medewerker van de LHV.