Laatste Update van de Europese Commissie: Ontdek het Laatste Nieuws over Guess en Nike

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

05 februari 2019

Blogtekst

Een recent vonnis van het Hof in Den Haag (ECLI:NL:GHDA:2018:1089) op 15 mei 2018 onderstreept nogmaals het cruciale belang van nauwkeurig vastgelegde afspraken in commerciële contracten.

Terug in 2007 hadden EET en GreenChoice een dienstverleningsovereenkomst gesloten. EET was verantwoordelijk voor de energie-inkoop bij TenneT namens GreenChoice, net als voor de programmaverantwoordelijkheid van dit bedrijf. Deze overeenkomst bevatte onder meer de afspraak dat EET kosten die het namens GreenChoice maakte, zou doorberekenen, evenals de energieverbruik van GreenChoice-klanten.

In de loop van een beroepsprocedure moest het hof de interpretatie van deze overeenkomst onder de loep nemen. Een centrale vraag daarbij was of EET het recht had kosten in rekening te brengen die het oorspronkelijk niet bij GreenChoice had gefactureerd.

Het Hof onderstreepte het belang van een linguïstische interpretatie van het contract. Dit is uiterst relevant wanneer het gaat om strikt commerciële overeenkomsten tussen professionals die zelf de contractinhoud hebben onderhandeld. Ook de totstandkoming van het contract en een zogenaamde ‘volledige overeenkomstclausule’ speelden een belangrijke rol bij de interpretatie.

Toen GreenChoice en EET hun overeenkomst sloot, deden ze dit beide met hulp van eigen juridisch adviseurs. Het Hof hechtte veel waarde aan de linguïstische interpretatie van de overeenkomst, aangezien hun onderhandelingen uitmondden in een gedetailleerde dienstverleningsovereenkomst.

Het moeten we onthouden van deze zaak? Het leert ons dat het essentieel is dat afspraken in commerciële contracten duidelijk worden vastgelegd, vooral tussen professionele partijen. De linguïstische interpretatie van de contractvoorwaarden speelt namelijk vaak een grote rol.

Veel commerciële contracten omvatten een ‘volledige overeenkomstclausule’. Deze clausule is bedoeld om aan te geven dat het contract alle overeengekomen afspraken bevat en dat eerdere afspraken daardoor vervangen worden.

Heeft u vragen of heeft u ander juridisch advies nodig? Neem dan contact op met [Marc Janssen](https://www.banning.nl/onze-mensen/mr-m-a-j-g-marc-janssen-banning/) of andere leden van onze afdeling [ondernemingsrecht](https://www.banning.nl/expertise/ondernemingsrecht/).