Laatste Update van de Europese Commissie: Ontdek Nieuws over Guess en Nike

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

05 februari 2019

Inleiding

Een recentelijke uitspraak van het Hof in Den Haag op 15 mei 2018 (ECLI:NL:GHDA:2018:1089) beklemtoont het belang van een precieze vastlegging van alle afspraken in commerciële overeenkomsten.

Het vonnis van het Hof in Den Haag

In 2007 hebben EET en GreenChoice een dienstverleningsovereenkomst afgesloten. EET had de verantwoordelijkheid voor de energie-inkoop bij TenneT voor GreenChoice en ook de programmaverantwoordelijkheid voor GreenChoice was in handen van EET. De overeenkomst omvatte onder andere afspraken over het doorbelasten van kosten die EET namens GreenChoice maakte en het doorbelasten van de afgenomen energiehoeveelheden door GreenChoice-klanten.

Het hof liet in het beroep de interpretatie van deze overeenkomst op zich inwerken. De vraag was of EET gerechtigd was kosten in rekening te brengen die ze in eerste instantie niet bij GreenChoice had gefactureerd.

Het Hof benadrukte het belang van de linguïstische interpretatie van de overeenkomst. Dit heeft nog meer gewicht als het gaat om puur commerciële overeenkomsten tussen professionele partijen die de inhoud van het contract hebben onderhandeld. Ook de totstandkoming van het contract en een zogenaamde ‘volledige overeenkomstclausule’ hebben een rol gespeeld bij de interpretatie.

Bij het sluiten van hun overeenkomst hadden GreenChoice en EET hun eigen juridisch adviseurs. Het Hof hechtte veel waarde aan de linguïstische interpretatie van de overeenkomst gezien hun onderhandelingen resulteerden in een gedetailleerde dienstverleningsovereenkomst.

Praktisch Advies

Het is essentieel dat afspraken in commerciële contracten duidelijk worden vastgelegd, vooral tussen professionele partijen. De linguïstische interpretatie van de contractvoorwaarden speelt vaak een grote rol.

Veel commerciële contracten bevatten een zogenaamde “volledige overeenkomstclausule”. Deze clausule is bedoeld om aan te geven dat het contract alle overeengekomen punten bevat en dat eerdere afspraken worden vervangen.

Voor vragen of ander juridisch advies kunt u contact opnemen met [Marc Janssen](https://www.banning.nl/onze-mensen/mr-m-a-j-g-marc-janssen-banning/) of andere leden van de afdeling [ondernemingsrecht](https://www.banning.nl/expertise/ondernemingsrecht/).