Klokkenluider Olm bier door de rechter in het ongelijk gesteld

expertise:

Arbeidsrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

27 augustus 2012

Een voormalig chauffeur van het biermerk Olm heeft aan bierbrouwer Heineken informatie verstrekt over het oneigenlijk vullen van Heineken-fusten met Olm bier. Mede op basis van die informatie spande Heineken een rechtszaak aan tegen Olm bier wegens – onder meer – merkfraude. Volgens de klokkenluider was met Heineken overeengekomen dat zijn naam niet openbaar zou worden gemaakt.

Nadat dit in de procedure bij de rechtbank wel is gebeurd, wordt de ex-werknemer naar eigen zeggen bedreigd en kan hij niet meer veilig over straat. Hij eist dat Heineken binnen 5 dagen voor hem en zijn gezin huisvesting regelt in het buitenland plus een permanente verblijfsvergunning. Ook wil hij levenslang een bedrag van 5.000 euro per maand voor zijn levensonderhoud. De kort geding rechter wijst de vorderingen af.

Volgens de rechter in Amsterdam heeft de voormalig chauffeur onvoldoende aannemelijk gemaakt dat geheimhouding van de identiteit van de klokkenluider expliciet onderdeel uitmaakte van de met Heineken gesloten overeenkomst. Ook is eiser er niet in geslaagd om via objectieve gegevens zoals verklaringen van derden, foto’s of politierapporten aannemelijk te maken dat hij daadwerkelijk wordt bedreigd.

Ten derde heeft de klokkenluider – nadat hij al met Heineken had gesproken over de door hem gestelde bedreigingen – een tweede overeenkomst met Heineken gesloten waarbij hij de bierbrouwer in ruil voor een verhuiskostenvergoeding en een tijdelijke baan bij Heineken finale kwijting heeft verleend. Verder acht de rechter de eis om op zo’n korte termijn huisvesting in het buitenland te regelen niet reëel en heeft eiser onvoldoende duidelijk kunnen maken waarom zo’n hoge maandelijkse uitkering nodig is.

Zie voor meer informatie de volledige uitspraak van de rechter.

(bron: Rechtbank Amsterdam, 23/08/12)