Kartelclaim tegen Deutsche Bahn: Potentiële boete van maar liefst 3 miljard dollar

30 november 2014

Deutsche Bahn Klaagt Luchtvrachtkartel Leden aan voor Schadevergoeding

Vandaag dient Deutsche Bahn in Keulen en New York schadevorderingen in tegen dertien leden van het luchtvrachtkartel, waaronder Air France-KLM, British Airways en Deutsche Lufthansa. Het Duitse spoorwegbedrijf claimt in totaal meer dan $3 miljard. Deze juridische stappen bewijzen dat slachtoffers van kartels steeds vaker schadevergoedingen eisen, vooral wanneer een toezichthouder al kartel overtredingen heeft geconstateerd. Het Nederlandse en het Europese kartelverbod worden zowel door publiekrechtelijke als privaatrechtelijke maatregelen gehandhaafd.

Publiekrechtelijke Handhaving

Bij publiekrechtelijke handhaving onderzoekt de toezichthouder – de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt of de Europese Commissie – of er een kartel overtreding heeft plaatsgevonden. Wanneer vastgesteld wordt dat dit het geval is, kunnen kartelboetes worden opgelegd aan de betrokken bedrijven. In Nederland kunnen ook leidinggevenden worden beboet. In andere landen kunnen strengere sancties gelden, zoals ontslag of zelfs gevangenisstraf.

In deze specifieke zaak vastgesteld in 2010 door de Europese Commissie, is geoordeeld dat er gedurende zes jaar een luchtvrachtkartel actief was waaraan ook Air France-KLM deelnam. De luchtvaartmaatschappijen spraken af de prijzen voor brandstof en beveiliging kunstmatig te verhogen, waardoor ze hogere inkomsten konden genereren ten koste van de klanten. De toezichthouder veroordeelde deze praktijk en legde in totaal bijna €800 miljoen aan kartelboetes op.

Privaatrechtelijke Handhaving

Privaatrechtelijke handhaving betreft schadeclaims ingediend door slachtoffers van kartels. Dit kan zelfstandig gebeuren, maar vaak zien we claims nadat een toezichthouder een kartel overtreding heeft ontdekt. De belangen zijn doorgaans groot. Het Europese Hof van Justitie oordeelde in 2001 dat alle slachtoffers van een kartel – of dit nu particulieren, bedrijven of overheden zijn – in principe hun volledige kartelschade vergoed moeten kunnen krijgen. Na jarenlange benadeling kan dit om honderden miljoenen euro’s gaan.

Wilt u meer weten? Neem dan vrijblijvend contact op met Adriaan Buyserd. Houd ons blog in de gaten voor updates en download hier onze eBooks en nieuwsbrieven.