Boete voor Kartel van Prefab Betonnen Garageboxen – Een Kijkje in de Handhaving van de Marktregulering

25 april 2016

Kortgeleden heeft kartelmonitor ACM een boete van EUR 306.500 opgelegd aan één van de betrokken bedrijven (Juwel), een leverancier van prefab betonnen garageboxen. De andere betrokken onderneming (Rekers) kwam echter boete vrij uit de situatie, dit omdat ze als eerste het kartel bij de ACM meldden en zo in aanmerking kwamen voor een barmhartigheidsbeleid.

De details

Beide betrokken bedrijven zijn oorspronkelijk afkomstig uit Duitsland, maar hebben verkoopkantoren in Nederland. Ze waren betrokken bij het verdelen van klanten en het overeenkomen van tarieven (wat resulteerde in een maximale korting op hun verkoopprijzen). Hoewel beide bedrijven elkaar oorspronkelijk sterk beconcurreerden, deelden ze later offertes met elkaar om hun tarieven onderling af te stemmen. Deze situatie duurde voort tot mei 2012.

Opmerkingen

Dit is een klassiek voorbeeld van een marktverdelingskartel. Het is echter interessant om te weten dat de onderneming die clementie had verzocht bij de ACM reeds soortgelijke verzoeken had ingediend in Duitsland. Het Duitse Bundeskartellamt heeft in 2015 tien leveranciers van betonnen garageboxen beboet voor kartelafspraken.

Ook interessant is dat Juwel beweerde dat zij door Rekers gedwongen werden om deel te nemen aan de kartel. Ze beweerden dat deze dwang bestond uit een voorstel tot marktverdelingsafspraken en een dreiging met roofprijzen. De ACM ging echter hier niet mee akkoord en overwoog dat Juwel niet ontvankelijk was in dit onderdeel.

Wilt u meer weten?

Neem gerust contact op met Silvia Vinken (Mail, LinkedIn) of een van de andere specialistenstrong>Wilt u automatisch op de hoogte blijven

Download onze eBooks en nieuwsbrieven.