Invallen NMa Amsterdamse universiteiten

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

12 september 2011

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (‘NMa’) heeft bevestigd dat zij onlangs bedrijfsbezoeken heeft gebracht bij de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam. Sinds invoering van de Wet Versterking Besturing in april 2010 hebben universiteiten de mogelijkheid de hoogte van het college zelf te bepalen. De NMa onderzoekt of genoemde universiteiten het collegegeld voor alle opleidingen hebben afgestemd waardoor de concurrentie om de gunst van de student zou kunnen worden beperkt. 

De NMa legt bedrijfsbezoeken af wanneer zij een vermoeden heeft dat de Mededingingswet wordt overtreden. Denk aan het verdelen van prijzen en het verdelen van de markt. Door middel van de bedrijfsbezoeken wordt (bewijs)materiaal verzameld om te bepalen of daadwerkelijk sprake is van een overtreding. Het feit dat de NMa de bedrijfsbezoeken aflegt, wil niet automatisch zeggen dat de universiteiten zich hebben schuldig gemaakt aan concurrentiebeperkend gedrag. Daarnaast zegt het niets over de mogelijke uitkomst van het onderzoek. 

Wanneer de NMa tot de conclusie komt dat sprake is van een redelijk vermoeden van een overtreding, dan maakt zij een rapport op. Vervolgens kunnen betrokken partijen zich schriftelijk en mondeling verdedigen. De NMa beslist vervolgens of de overtreding kan worden vastgesteld en of er een sanctie wordt opgelegd.