Inning partneralimentatie in de toekomst ook via het LBIO

expertise:

Familie- & Erfrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

09 juli 2009

Op dit moment kan het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) uitsluitend voor het innen voor kinderalimentatie worden ingeschakeld. Daar komt nu met het aangenomen wetsvoorstel Inning van partneralimentatie verandering in. 

Indien na een echtscheiding of ontbinding van een geregistreerd partnerschap blijkt dat de alimentatieplichtige de vastgelegde kinderalimentatie niet betaalt, dan kan de alimentatiegerechtigde het LBIO inschakelen. Het LBIO int dan op verzoek van de alimentatiegerechtigde de verschuldigde kinderalimentatie. Die mogelijkheid is niet aanwezig voor het innen van partneralimentatie.

Hoewel de alimentatiegerechtigde op basis van het huidige rechtssysteem de bevoegdheid heeft om tot het innen van de partneralimentatie over te gaan, vormen vaak de kosten van het innen een beletsel om daadwerkelijk de verschuldigde alimentatiebijdragen te innen. Op 30 juni 2009 heeft de Eerste Kamer daarom ingestemd met een wetsvoorstel dat de inningsbevoegdheid van het LBIO uitbreidt met partneralimentatie. De partneralimentatie zal op eenzelfde wijze als kinderalimentatie worden geïnd. 

Voor meer informatie wordt verwezen naar:

http://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/31575_inning_van enhttp://www.lbio.nl/