Indexering alimentatie 2016

expertise:

Familie- & Erfrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

12 november 2015

Jaarlijks wordt de hoogte van de kinder- en partneralimentatie geïndexeerd. Op 10 november 2015 is het indexeringspercentage voor 2016 bekend geworden.

De Minister van Justitie kijkt voor het vaststellen van het percentage waarmee de kinder- en partneralimentatie jaarlijks wordt geïndexeerd naar het loonindexcijfer. Dit cijfer wordt door het Centraal Bureau Statistieken gebaseerd op de salarisontwikkelingen in het bedrijfsleven en bij de overheid. Voor 2016 is het indexcijfer voor de kinder- en partneralimentatie vastgesteld op 1,3%.

Dit betekent dat de vanaf 1 januari 2016 geldende alimentatie wordt gevonden door het voor 2015 geldende bedrag met 1,3% te vermeerderen. Het is mogelijk om in onderling overleg van de wettelijke indexering af te wijken. Partijen kunnen bijvoorbeeld bij echtscheiding (of later) de indexering (tijdelijk) uitsluiten of een alternatieve wijze van indexeren overeenkomen. Is daarvan geen sprake, dan vindt de wettelijke indexering plaats.

Klik hier om de Beschikking van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie (Staatscourant d.d. 10 november 2015) te lezen.