In vanillevla hoort vanille te zitten (Reclame Code Commissie / Friesland Campina)

sector:

Food & Organic Trade

expertise:

Intellectueel Eigendomsrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

26 juni 2019

De Reclame Code Commissie (‘RCC’) heeft een interessante uitspraak gedaan over de verpakking van het product ‘Optimel vla Vanille’. Volgens een klager bevat het product geen vanille en is de verpakking daarom misleidend en oneerlijk. Dat vanille niet in de ingrediëntenlijst staat, doet daar niet aan af volgens de klager, nu de suggestie dat de vla vanille bevat daardoor niet wordt weggenomen en de consument dus wordt misleid.

Volgens Friesland Campina is vanillevla een typisch Nederlands product met een in Nederland gebruikelijke benaming voor vla die smaakt naar vanille. De verpakking wekt volgens Friesland Campina geenszins de indruk dat het product vanille bevat. Er is bijvoorbeeld geen vanillestokje afgebeeld en in de ingrediëntenlijst staat “aroma” en geen “vanille”.

Volgens de RCC verwacht de gemiddelde consument dat, wanneer een product specifiek naar een bepaald ingrediënt is vernoemd, het product dit ingrediënt in zekere mate bevat. Nu het product ‘Optimel vla Vanille’ heet, zal de consument door het in het oog springende woord “vanille” verwachten dat er vanille in zit. Dat dit niet zo is, blijkt niet uit het etiket. Hierdoor kan de consument worden misleid. Het overgelegde consumentenonderzoek van Friesland Campina biedt haar geen soelaas. Daaruit volgt namelijk niet dat de gemiddelde consument wéét dat er geen vanille van de vanilleplant in vanillevla dan wel in het ‘Optimel vla Vanille’ product zit.

Lees de volledige uitspraak hier.

 

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of heeft u andere IE-rechtelijke vragen, neemt u dan gerust vrijblijvend contact op met Ranee van der Straaten of Floris de Vriend