IJsselmeerziekenhuizen voortaan geëxploiteerd vanuit besloten vennootschap

expertise:

Ondernemingsrecht - M&A

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

30 oktober 2015

Onlangs hebben de IJsselmeerziekenhuizen (in handen van zorgondernemer Loek de Winter) hun rechtsvorm gewijzigd en zijn zij van een stichting overgegaan in een besloten vennootschap. Een dergelijk omzetting is nodig om juridische gezien winst uit te kunnen keren aan aandeelhouders c.q. private investeerders. In een stichting is uitkering van winst aan kapitaalverschaffers namelijk niet mogelijk. Zoals veel zorginstellingen waren ook de IJsselmeerziekenhuizen ondergebracht in een stichting. 

Het omzettingsproces van een zorginstelling in stichtingsvorm naar een ‘zorg B.V.’ is complex en vereist een goede voorbereiding. Ik heb het omzettingsproces van zorgstichtingen eerder beschreven in een artikel dat gepubliceerd is in het Tijdschrift voor Onderneming en Financiering en dat te raadplegen is via de volgende link:Winstuitkeringen aan private investeerders in de zorg.

Indien de zorginstelling eenmaal is omgezet in een besloten vennootschap betekent dit overigens niet dat de ‘zorg B.V.’ zomaar winst mag uitkeren aan de aandeelhouders aangezien de Wet Toelating Zorginstellingen dat tot op heden verbiedt. Een wetsvoorstel van minister Schippers dat (beperkte) winstuitkeringen aan private investeerders mogelijk moet maken ligt momenteel bij de eerste kamer. De behandeling van dit wetsvoorstel is echter uitgesteld.

Ook zonder deze wetswijziging kan het voor private investeerders interessant zijn om in zorginstellingen te investeren. Mocht u hierover van gedachten willen wisselen dan kunt u contact opnemen met ondergetekende.