Huwelijkstraditie geschrapt; in ondertrouw gaan hoeft niet meer

expertise:

Familie- & Erfrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

07 oktober 2015

Vanaf aanstaande dinsdag 1 september hoeven stellen die van plan zijn te gaan trouwen of die een geregistreerd partnerschap willen aangaan, niet meer in ondertrouw te gaan. De aloude traditie zal vanaf die datum ophouden te bestaan. Ondertrouw of huwelijksaangifte is de benaming die wordt gebruikt voor het aangeven van het voornemen om te trouwen. Het ‘in ondertrouw gaan’ is in Nederland noodzakelijk om te kunnen trouwen.

Ondertrouw had vroeger een speciale betekenis; het was het begin van de bruidsdagen. Alle formaliteiten en feestelijkheden rondom de ondertrouw zijn door de jaren heen echter verdwenen, waardoor ondertrouw vooral nog een administratieve taak is.

Het schrappen van de ondertrouw is een gevolg van de gefaseerde invoering van de ‘Wet elektronische dienstverlening burgerlijke stand’. Vanaf 1 september kunnen aanstaande echtgenoten volstaan met een elektronische melding van hun trouwplannen aan de gemeente waar ze willen trouwen. Voor het gemak blijven gemeenten de elektronische aangifte wel ondertrouw noemen. Stellen hoeven echter niet langer in de woonplaats van één van beide partners in ondertrouw te gaan, maar kunnen rechtstreeks bij de trouwgemeente in ondertrouw.

Wel blijft het verplicht om minimaal twee weken voor de huwelijksdatum de plannen officieel te melden bij de gemeente. De akte van huwelijksaangifte wordt vervangen door een eveneens elektronische bevestiging van een ambtenaar van de burgerlijke stand dat de melding van de trouwplannen is ontvangen. In tegenstelling tot de akte is deze bevestiging gratis. De ’toestemming’ om te trouwen vervalt, net als nu het geval is, na een jaar.