Huisartsen krijgen hoogste NMa-boete tot nu toe in zorg-sector

sector:

Zorg

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

29 januari 2012

De Landelijke Huisartsen Vereniging (‘LHV’) heeft haar leden geadviseerd de vestigingsvrijheid in te perken. Om die reden krijgt de brancheorganisatie een boete van EUR 7.719.000 van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (‘NMa’). Twee functionarissen krijgen een persoonlijke boete van respectievelijk EUR 50.000 en EUR 25.000 omdat de NMa hen verantwoordelijk houdt voor de aanbevelingen van de brancheorganisatie aan de leden.

Huisartsen moeten zelf kunnen bepalen waar zij zich vestigen. Door de aanbeveling van de LHV om alleen huisartsen toe te laten als de gevestigde huisartsen het hier mee eens zijn, is de kans groot dat een nieuwe huisarts geen eerlijke kans krijgt. Dit beleid benadeelt niet alleen nieuwe huisartsen, maar ook patiënten en zorgverzekeraars die daardoor minder keuze hebben. De NMa heeft tevens een last onder dwangsom opgelegd, waardoor de LHV verplicht wordt al haar leden en regionale afdelingen te laten weten dat de aanbeveling is ingetrokken.

Het optreden van de NMa ondersteunt het beleid van de wetgever: zorgaanbieders die goede prestaties leveren, innovatief zijn en de patiënt centraal stellen, moeten hiervoor beloond worden doordat patiënten en zorgverzekeraars voor hen zullen kiezen. Het hanteren van een vestigingsbeleid door huisartsen remt dit af.

De zorgsector heeft op het moment de speciale aandacht van de NMa. De boete die aan de LHV is opgelegd is de hoogste boete die ooit aan een branchevereniging is opgelegd. Het is tevens de hoogste boete in de zorgsector tot nu toe. De NMa is van mening dat de duur en de ernst van de overtreding de hoogte van de boete rechtvaardigt. De LHV heeft aangegeven in bezwaar te gaan. De vraag is of de boete voor de rechter standhoudt. De NMa heeft in de zorg al een aantal keren de boetes moeten verlagen, nadat daar met succes tegen bezwaar was gemaakt.