Hoge kartelboetes voor energiebedrijven E.on en GDF

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

07 juli 2009

De Europese Commissie heeft energiebedrijven E.on en GDF Suez samenvoor ruim euro 1,1 mrd beboet. Het betreft de op een na hoogste boete ooit.  Daarnaast is het de eerste keer dat de Europese Commissie kartelboetes oplegt voor energiebedrijven.

E.on (Duitsland) en GDF Suez (Frankrijk) hebben zich schuldig gemaakt aan marktverdeling. Marktverdeling wordt gezien als één van de meest zware overtredingen van het kartelverbod. De marktverdeling is gestart in 1975 toen beide ondernemingen samen de Megal-pijpleiding bouwden om Russisch gas naar Duitsland en Frankrijk te vervoeren. De bedrijven hebben toen afgesproken om het gas niet in elkaars markt te verkopen. Deze afspraak is voortgezet tot 2005.

De Europese Commissie rekent het beide bedrijven zwaar aan dat de afspraak voortduurde tot in 2005 omdat de Gasmarkt in 2000 al geliberaliseerd is. Uit bewijsmateriaal van de Europese Commissie blijkt dat beide ondernemingen zich ten tijde van de liberalisering van de Gasmarkt zich er reeds van bewust waren dat de uit 1975 daterende afspraak in strijd was met de mededingingsregels. Desondanks hebben de ondernemingen de overeenkomst niet beëindigd maar voortgezet.