Hoge Sancties voor Online Winkels: Coolcat, Bever, Shoebaloo Onder Scherp Toezicht

25 oktober 2016

De Autoriteit Consument en Markt (“ACM”) heeft vijf mode webwinkels een fikse boete gegeven voor het overtreden van consumentenbeschermingswetten. Onder deze bestraft winkels zit ook een paar grote spelers: Coolcat, Bever en Shoebaloo. Deze kledingwinkels hebben in totaal boetes opgelegd gekregen van maar liefst EUR 590.000!

ACM heeft vastgesteld dat webwinkels Coolcat, Bever, Shoebaloo, de voormalige eigenaar van hipvoordeheb.nl en de eigenaar van bhsupport.nl (voorheen kiesdejuistesportbh.nl) de consumentenrechten hebben geschonden. Ze verkochten online kleding aan consumenten zonder de daarvoor geldende regels te respecteren. Deze regels zijn bedoeld om consumenten te beschermen en het vertrouwen in online verkopen te vergroten.

Een webwinkel is volgens de wet een ‘handelaar’. Als een webwinkel een koopovereenkomst sluit met een consument, gelden er speciale consumentenregels. Deze regels gelden zelfs als de webwinkel alleen maar een aanbod doet om iets te verkopen.

De consumentenregels kunnen soms ingewikkeld zijn. In dit geval hadden de overtredende webwinkels uit de modewereld zich aan een aantal wettelijke verplichtingen moeten houden. Deze verplichtingen omvatten volledige terugbetaling, het recht op annulering, termijnen voor annulering en terugbetaling, en regels omtrent betaalmiddelen.

Door deze overtredingen hebben de vijf webwinkels hoge boetes gekregen. Zo kreeg Coolcat EUR 220.000, Bever EUR 198.000, Shoebaloo EUR 72.000, bhsupport.nl EUR 50.000 en hipvoordeheb.nl EUR 50.000.

We hebben eerder deze maand al gemeld dat de online fietsenzaak T.O.M. een boete van EUR 500.000 had gekregen. Met deze laatste boetebeslissing geeft de ACM opnieuw een signaal af dat ze de consumentenregels serieus neemt. Webwinkels moeten consumenten duidelijk informeren over hun wettelijke rechten wat betreft annulering, bijvoorbeeld op een duidelijk vindbare plek zoals ‘retourneren’.

Coolcat heeft spijt uitgesproken over de opgelegde boete. Ze zijn van mening dat ze de geconstateerde overtredingen zelf hebben hersteld en de consumenten hebben gecompenseerd. Ze hebben aangekondigd naar de rechter te zullen stappen.

Wil je meer weten? Download hier onze eBooks en nieuwsbrieven.

Heb je vragen over webwinkels, consumentenrecht of hoe je ACM-boetes kunt voorkomen? Neem dan contact op met een van onze gespecialiseerde advocaten, Adriaan Buyserd.