Het Coronavirus en de zorgregeling: ouders/ex-partners neem je verantwoordelijkheid!

expertise:

Familie- & Erfrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

16 maart 2020

Het Coronavirus houdt de gemoederen bezig. Er komen steeds meer (overheids)maatregelen. Naast het sluiten van de scholen en de kinderdagverblijven werd gisteren (zondag 15 maart 2020) bekend dat ook de gerechtsgebouwen worden gesloten, behalve ten behoeve van de mondelinge behandeling van urgente zaken. Dit zijn bijvoorbeeld voorgeleidingen of hechtenis van verdachten, faillissementen en zittingen rond verplichte zorg en/of zorgmachtigingen (van personen die gedwongen moeten worden opgenomen in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg).

Ook urgente familiezaken, zoals uithuisplaatsingen en ondertoezichtstellingen van kinderen behoren tot de zittingen die doorgaan. Zittingen met betrekking tot overige familie-erfrechtzaken, zoals echtscheidingen, alimentatiekwesties, omgang/gezagskwesties gaan niet door. Dat raakt de situatie van onze cliënten die in een echtscheidingstraject zitten natuurlijk rechtstreeks. De komende weken stonden er vanzelfsprekend verschillende zittingen ingepland. Sommige cliënten wachten al 1,5 jaar op een zitting, die thans dus niet meer door kan gaan. Na afloop van de sluiting zal er een nieuwe datum voor de zitting moeten worden gepland. Zij zullen nog langer in onzekerheid blijven over de uitkomst van hun zaak en dat is te betreuren.

De uitbraak van de Corona-epidemie maakt het noodzakelijk dat ouders/ex-partners hun verantwoordelijkheid moeten nemen voor hun kinderen, voor elkaar en de maatschappij. Het sluiten van de scholen en kinderdagverblijven maakt nader overleg met de ex-partner onontkoombaar. De kinderen dienen immers te worden opgevangen en een strikte naleving van de reguliere zorgregeling kan in deze uitzonderlijke omstandigheden onwenselijk of zelfs onmogelijk zijn.

Een bijzondere verantwoordelijkheid hebben ex-partners, waarvan er één of beiden een vitaal beroep heeft, bijvoorbeeld werkzaam is in de zorg. Onze maatschappij is de komende tijd volledig afhankelijk van hen. Zij moeten ontlast worden en op die manier in staat worden gesteld om hun belangrijke werk te kunnen blijven uitvoeren. De scholen en kinderdagverblijven zijn weliswaar open voor kinderen van ouders met vitale beroepen, maar als deze kinderen klachten hebben, moeten ook zij thuisblijven. Als er goed onderling contact is, zal dat uiteraard geen problemen opleveren en helpen ouders elkaar waar mogelijk. In mijn praktijk zie ik helaas geregeld dat het onderling contact niet goed is. Echter, in een crisissituatie zoals deze dienen ouders – alles daargelaten – hun volledige verantwoordelijkheid te nemen, elkaar volledig te informeren/consulteren en elkaar te ondersteunen en helpen in de zorg voor (en opvang van) de kinderen.

Naast de verantwoordelijkheid om elkaar als ouders te ondersteunen in de zorg voor de kinderen, hebben ouders ook de verantwoordelijkheid om contact met de kinderen juist te mijden als zij klachten hebben die kunnen wijzen op het Coronavirus. Ook als iemand binnen het gezin van een van de ouders klachten heeft, dan dient een besmetting in het huishouden van de andere ouder te worden voorkomen. In dat geval kan de zorgregeling dus geen doorgang vinden. Treed ook daarover in overleg met elkaar.

Kortom, ouders tevens ex-partners dienen hun verantwoordelijk te nemen, naar hun kinderen, maar ook naar elkaar en de maatschappij. Vergeet daarbij wat zich in het verleden heeft voorgedaan en probeer deze crisis als een nieuwe start te gebruiken. Dit is uiteraard in het belang van de maatschappij om een verdere spreiding van het virus te voorkomen, maar boven alles ook in het belang van de kinderen. Voor kinderen is namelijk niets fijner dan als ouders weer op een normale en constructieve wijze met elkaar kunnen communiceren, juist in een spannende periode als deze. Mocht u er samen niet uitkomen, dan kunt u uiteraard contact met mij/Banning opnemen voor advies.