Het beleid van de Nederlandse regering met betrekking tot cryptovaluta en blockchain

expertise:

Intellectueel Eigendomsrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

14 maart 2018

Op 8 maart stuurde de Minister van Financiën een brief over blockchains en bitcoins aan de voorzitter van de Eerste Kamer, waarin hij het beleid van de Nederlandse regering toelicht.

Uitgangspunten van dit beleid zijn:

  • Er komt geen verbod op cryptovaluta als bitcoin;
  • Hiaten in consumenten- en investeerdersbescherming moeten waar nodig worden gedicht, maar maatregelen moeten proportioneel zijn;
  • De integriteit van het financieel stelsel moet worden geborgd;
  • De innovatieve techniek achter cryptovaluta, zoals blockchain, moet worden behouden;
  • Het grensoverschrijdende karakter van cryptovaluta vraagt om een aanpak op internationaal niveau.

Voor de korte termijn zet de regering in op het bewust maken van consumenten en investeerders van de risico’s verbonden aan het investeren in cryptovaluta. Voor de lange termijn op het bijdragen aan de totstandkoming van een passend Europees en/of internationaal regelgevend kader.
Overeenkomstig dit beleid heeft Nederland zich ingezet voor een aanpassing van de Europese anti-witwasrichtlijn aan de ontwikkelingen van cryptovaluta. Naar verwachting zal eind 2019 in Nederland de implementatie van deze richtlijn in de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) in werking treden. De aangepaste Wwft zal voor omwisselplatforms voor cryptovaluta en aanbieders van digitale bewaarportemonnees dezelfde cliëntonderzoeksverplichtingen introduceren als die gelden voor banken en andere financiële ondernemingen.