Harder optreden tegen marktmanipulatie door overheid

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

29 oktober 2008

Op 24 oktober jl. liet de ministerraad weten dat zij op voorstel van minister Bos van Financiën heeft ingestemd om het handelen met voorwetenschap en het plegen van marktmanipulatie harder aan te pakken. Bij de Tweede Kamer ligt nu dan ook een wetsvoorstel dat boetes tot 2 miljoen euro mogelijk maakt.

De reden van de maatregel is dat het bij handelen met voorwetenschap om grote bedragen gaat, zodanig dat de huidige bestuurlijke boetes geen adequate sanctie vormen. Het wetsvoorstel moet het mogelijk maken dat AFM de middelen krijgt om het financiële voordeel van handelen met voorkennis te schatten en vervolgens een boete op te leggen die kan oplopen tot tweemaal dat financiële voordeel. Door de hoogte van de boete te baseren op het financiële voordeel van de overtreder wordt gegarandeerd dat de bestuurlijke afdoening van een overtreding tot een adequaat resultaat kan leiden. 

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.