Grootste webapotheek gooit handdoek in de ring

sector:

Zorg

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

25 maart 2012

De grootste internetapotheek van Nederland, De Thuisapotheek, heeft besloten haar activiteiten te stoppen. Een crediteur heeft onlangs het faillissement aangevraagd.

De Thuisapotheek

De Thuisapotheek werd in 2006 opgericht. De meeste klanten van de Thuisapotheek zijn mensen met een chronische aandoening. De Thuisapotheek stemde de (herhaal)recepten met de huisarts af en bezorgde de medicijnen vervolgens bij de mensen thuis.

De Thuisapotheek beschikte over ongeveer 30.000 klanten en was hiermee de grootste webapotheek van Nederland. De Thuisapotheek is van mening dat huisartsen het bedrijf boycotten en dat doordoor het klantenbestand afnam. De huisartsen zouden medewerking weigeren onder druk van lokale apothekers. Naar verluid zouden zich echter 100.000 klanten hebben gemeld, maar bij een groot deel van hen wilde de huisarts niet meewerken. Hierdoor was geen sprake van eerlijke concurrentie.

Concurrentie

Waarschijnlijk is een en ander ingegeven door het feit dat de Thuisapotheek regelmatig in de clinch lag met Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Pharmacie (‘KNMP’), de branchevereniging van apothekers. Zo trok de KNMP de veiligheid van de Thuisapotheek in twijfel en beschuldigt de Thuisapotheek de KNMP van een lastercampagne. Hierop is de Thuisapotheek vorig jaar naar de Nederlandse Mededingingsautoriteit (‘NMa’) gestapt. Volgens de directeur van de Thuisapotheek was sprake van een bewuste poging van de apothekers om een concurrent van de te weren. De KNMP zou patiënten aansporen geneesmiddelen alleen bij de traditionele apotheek te halen en voert daarbij een negatieve campagne. Volgens De Thuisapotheek, een initiatief van apotheker Gerard Berwald, beperkt dit de mededinging op de markt voor farmaceutische dienstverlening. De apotheek verwijst daarbij naar eerdere aanwijzingen van de NMa die stellen dat het niet is toegestaan afspraken te maken die erop gericht zijn nieuwe apothekers van de markt te weren.

De Thuisapotheek is niet langer in staat haar activiteiten te financieren. De directeur is van mening dat de huidige investeerders vanwege de problemen met de KNMP geen heil meer zien in het concept. Een crediteur heeft reeds het faillissement aangevraagd. Naar verwachting wordt deze aanvraag ingewilligd. De Thuisapotheek heeft inmiddels haar klanten geïnformeerd.