Groepsaansprakelijkheid in rechtszaak Kamer van Koophandel tegen acquisitiefraudeurs

expertise:

Ondernemingsrecht - M&A

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

17 augustus 2011

De rechtbank Rotterdam heeft onlangs de Kamer van Koophandel in het gelijk gesteld in de bodemprocedure tegen Kantoor voor Klanten. Deze procedure was aangespannen naar aanleiding van een grootscheepse acquisitiefraude. Een unicum is dat de daders persoonlijk aansprakelijk zijn gesteld voor de schade.

Tot nu toe was het nauwelijks mogelijk om natuurlijke personen achter acquisitiefraude aansprakelijk te stellen, omdat zij zich verscholen achter bv’s en andere rechtspersonen. In deze zaak zijn de daders hoofdelijk aansprakelijk gesteld voor álle veroorzaakte schade en juridische kosten, in totaal bijna een half miljoen euro.

Eind 2008 zijn op naam van Kantoor voor Klanten, die zichzelf had afgekort tot KvK, ongeveer 350.000 facturen verstuurd aan ondernemers in Nederland. Daarin werd gevraagd om betaling van 149 euro. In totaal wilde Kantoor voor Klanten 1,4 miljoen ondernemers een dergelijke factuur sturen.

De factuur leek sterk op de jaarlijkse factuur van de Kamer van Koophandel, onder andere door gebruik van een gelijkend logo en opmaak. Kantoor voor Klanten stuurde deze factuur naar eigen zeggen voor opname in een bedrijvengids.

Daarnaast lanceerde Kantoor voor Klanten een website genaamd www.kvkhandelsregister.nl. Door veel inspanning van de Kamer van Koophandel en met hulp van derden is voorkomen dat ondernemers massaal tot betaling van de facturen zijn overgegaan. Dit onder meer door snel de bankrekening waarop moest worden betaald, te blokkeren, zodat betaling onmogelijk was en door reeds betaalde bedragen door de bank te laten terugstorten.

Op haar website geeft de Kamer van Koophandel tips inclusief checklist hoe ondernemers zich beter kunnen beschermen tegen acquisitiefraude.

 (Bron: Kamer van Koophandel)