Goed nieuws voor bekende merken: uitspraak van het Benelux Gerechtshof inzake Jaguar

expertise:

Intellectueel Eigendomsrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

01 juli 2010

Sinds 2001 treedt Gino van Roeyen van Banning als advocaat op voor het bekende (auto)merk Jaguar in een geschil met schoenverkopers, die in de Benelux – al in 1984 – een merkregistratie hadden verricht voor het merk Jaguar voor schoenen. Diverse procedures tussen partijen hebben uiteindelijk geleid tot prejudiciële vragen van de Hoge Raad aan het Benelux Gerechtshof (BenGH) – de hoogste rechter in Benelux verband – over een aantal relevante bepalingen van het Benelux merkenrecht.

De belangrijkste vraag die de Hoge Raad heeft gesteld aan het BenGH is of onder de oude Benelux Merkenwet een latere merkregistratie kan worden vernietigd vanwege overeenstemming met een algemeen bekend merk, ook al is de latere registratie voor andere waren ingeschreven als waarvoor het algemeen bekend merk oorspronkelijk bekend is. In dit geval was het latere merk Jaguar ingeschreven voor schoenen en heeft het algemeen bekende merk oorspronkelijk betrekking op automobielen.

Het BenGH heeft geoordeeld dat de mogelijkheid tot vernietiging van latere merkregistraties niet is beperkt tot merkregistraties die voor dezelfde of soortgelijke waren zijn geregistreerd als waarvoor het algemeen bekende merk wordt gebruikt. Wel kan – aldus het BenGH – voor de beoordeling van het vereiste verwarringsgevaar tussen de latere merkregistratie en het algemeen bekende merk de soortgelijkheid van de waren een rol spelen.
 

Lees hier het gehele arrest