Gemeente mag vast bedrag aan leges per bouwkostenklasse heffen

expertise:

Cassatie

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

30 juni 2017

Vandaag oordeelde de Hoge Raad dat het heffen door de gemeente Rotterdam van een vast bedrag aan leges per bouwkostenklasse, het zogenoemde zaagtandtarief, is toegestaan. Het Hof had eerder geoordeeld dat sprake was van onredelijke en willekeurige belastingheffing. De advocaat-generaal vond dat ook.

In deze zaak had een projectontwikkelaar omgevingsvergunningen aangevraagd voor woningbouwprojecten in Hoek van Holland. De daarvoor door hem te betalen leges waren door de gemeente berekend op basis van een tarieventabel. In die tabel was per tariefklasse, bestaande uit een bepaalde bandbreedte aan bouwkosten, het te betalen bedrag aan leges bepaald. Hoe hoger de tariefklasse, hoe hoger het te betalen bedrag aan leges.

In deze uitspraak stelt de Hoge Raad voorop dat het gemeenten binnen de grenzen van de Gemeentewet vrij staat zelf te bepalen waarover en hoeveel belasting zij heffen maar dat dat niet afhankelijk mag zijn van inkomen, winst of vermogen. Daarbij staat het ze vrij keuzes te maken die het beste passen binnen die gemeente. Het te betalen bedrag aan leges laten afhangen van een tariefklasse mag dus.  

 

bron: www.rechtspraak.nl

Klik hier voor de onderliggende uitspraak.