Geen aanbevelingen kantonrechters voor ontslagvergoeding

expertise:

Arbeidsrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

06 november 2012

De Kring van Kantonrechters heeft tijdens zijn vergadering  op 1 november 2012 besloten geen aanbevelingen vast te stellen voor vergoedingen wegens kennelijk onredelijk ontslag na afgifte van een ontslagvergunning door UWV Werkbedrijf.

Aanleiding tot dit besluit zijn de plannen van het beoogde nieuwe kabinet voor het ontslagrecht, die onlangs werden gepubliceerd. De Kring vindt het onverstandig enkele dagen hierna met aanbevelingen op basis van de oude wetgeving te komen. Met vaststelling en publicatie van die aanbevelingen zou verwarring kunnen worden gewekt en zou het wetgevingsproces mogelijk kunnen worden verstoord.

De vergadering was zeer positief over een berekeningsmethode, ontwikkeld door het Hugo Sinzheimer Instituut van de Universiteit van Amsterdam. Met deze methode is het mogelijk een redelijke schatting te maken van de duur van de werkloosheid van een ontslagen werknemer en daarmee van de schade, die hij lijdt. Aanleiding voor de ontwikkeling en vaststelling van deze berekeningsmethode was een tweetal uitspraken van de Hoge Raad uit november 2009 en februari 2010. In die uitspraken heeft de Hoge Raad, kort gezegd, geoordeeld, dat de vergoeding na ontslag op basis van een ontslagvergunning van UWV Werkbedrijf een schadevergoeding is, die niet mag worden berekend door aan te haken bij de kantonrechtersformule. Bovendien mag alleen een vergoeding worden toegekend, als de werkgever zich, kort gezegd, in de aanloop naar het ontslag niet als goed werkgever heeft gedragen.

Bron: www.rechtspraak.nl