Gebruik jij nog de oude ROZ-modellen?

expertise:

Vastgoed, Bouw & Overheid

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

24 oktober 2023

Op de commerciële Nederlands huurmarkt wordt veel gebruik gemaakt van de standaard ROZ-modellen. Voor ieder huurrechtregime (voor gebouwde onroerende zaken) heeft de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) een model huurovereenkomst en een bijbehorende set algemene bepalingen opgesteld.

De afgelopen decennia heeft de ROZ deze modellen structureel geüpdatet aan de hand van onder andere wetgeving, jurisprudentie, trendontwikkelingen en de behoefte van de markt. Voor het regime van 290-bedrijfsruimte (ook wel bekend als ‘winkelruimte’) heeft de ROZ op 14 december 2022 een nieuw model huurovereenkomst met bijbehorende algemene bepalingen vastgesteld en begin 2023 gepubliceerd op haar website.

In onze huurrechtpraktijk zien wij dat professionele vastgoedpartijen zoals makelaars, vastgoedeigenaren, verhuurders en huurders nog regelmatig het inmiddels verouderde model voor 290-bedrijfsruimte uit 2012 gebruiken in plaats van het nieuwe model uit 2022. Hier kunnen diverse redenen voor zijn, zoals bijvoorbeeld gebruiksgemak of onbekendheid met het nieuwe model.

Het nieuwe model regelt een aantal belangrijke (nieuwe) onderwerpen, zoals duurzaamheid en hoe om te gaan met overheidsmaatregelen zoals de overheidsmaatregelen in het recente verleden tegen de verspreiding van COVID-19. Daarnaast is een aantal onderwerpen en bepalingen die ook in het oude model al geregeld werden aangevuld of aangescherpt. In sommige gevallen is het een gemiste kans om geen gebruik te maken van het nieuwe model voor 290-bedrijfsruimte.

Mocht u als vastgoedprofessional meer informatie willen ontvangen over het nieuwe ROZ-model voor 290-bedrijfsruimte, zodat u deze makkelijker en beter kunt gebruiken, neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

 

Wilt u meer weten, neem dan contact op met een van de leden van de sectie Vastgoed, Bouw & Overheid.