Follow-on claim luchtvrachtkartel opgeschort

05 mei 2015

De rechtbank Amsterdam heeft een schadeclaim van East West Debt tegen luchtvaartbedrijven British Airways, Lufthansa en Air France-KLM opgeschort, in afwachting van de uitkomst van een Europese procedure. De opgeschorte schadeclaim bedraagt EUR 28 miljoen.

In 2010 kregen 14 luchtvaartbedrijven, waaronder British Airways en Air France-KLM, een Europese kartelboete opgelegd van in totaal EUR 799 miljoen. Zij hadden deelgenomen aan een luchtvrachtkartel. Lufthansa had ook deelgenomen maar ontsprong de dans, omdat zij succesvol clementie had aangevraagd bij de kartelwaakhond, de Europese Commissie.

In een follow-on claim voor de Amsterdamse rechter vordert East West Debt namens kartelslachtoffers schadevergoeding ad EUR 28 miljoen. Die procedure is nu stilgezet, in afwachting van een Europese procedure tegen de oorspronkelijke kartelbeschikking. Het tussenvonnis is nog niet gepubliceerd op www.rechtspraak.nl.

De rechtbank Amsterdam heeft East West Debt opdracht verleend de luchtvaartbedrijven een aantal documenten aan te leveren, maar andere opgevraagde documenten geweigerd. Evengoed wees de rechter het verzoek af ook andere luchtvaartbedrijven in de procedure te betrekken.

Op de hoogte blijven? 

Download hier onze eBooks en nieuwsbrieven.

Meer weten over dit arrest en wat dat voor uw onderneming betekent?

Mail vrijblijvend met Martijn Jongmans (Contact, LinkedIn) of Adriaan Buyserd (Contact, LinkedIn)