Fiscus teruggefloten voor (te hoge) naheffing privégebruik zakelijke telefoon

expertise:

Cassatie

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

16 maart 2010

De fiscus heeft aan werkgevers, die hun personeel een mobiele telefoon verstrekken, te veel belasting in rekening gebracht. Hierbij gaat het om door de Belastingdienst opgelegde navorderingen voor het privégebruik van zakelijke mobiele telefoons tot het jaar 2007. Na jaren procederen, heeft de Hoge Raad dat beslist.

Tot het jaar 2007 was er een regeling van kracht , waarbij 90 % van het gebruik van de mobiele telefoon zakelijk moest zijn. Met de overige 10 % mocht de werknemer privégesprekken voeren met de mobiele telefoon van de zaak. Voor een werkgever was het lastig te bewijzen, wanneer een werknemer minder dan 10 % aan privégesprekken had gevoerd. Vanaf 2007 hoeven bedrijven slechts aan te tonen dat minstens 10 % van het gebruik van de mobiele telefoon een zakelijke reden heeft.

De Belastingdienst heeft een controle loonheffing bij werkgever uitgevoerd. Voor werkgever was het lastig het aantal en de duur van de privégesprekken aan te tonen. Dit had als gevolg dat de fiscus de mobiele telefoon tot het loon meerekende en daarvoor een bedrag van € 22,69 per maand in rekening bracht.

Werkgever heeft een procedure aangespannen tegen de door de Belastingdienst opgelegde naheffing. De Hoge Raad heeft nu geoordeeld dat het per maand door de fiscus opgelegde bedrag ad € 22,69 veel te hoog is, omdat hier ten onrechte ook de abonnementskosten bij in rekening zijn gebracht. Volgens een fiscalist van werkgever bestaat ongeveer tweederde van het bedrag uit abonnementskosten.

De Hoge Raad heeft de zaak terugverwezen naar het hof, welke het exacte bedrag die de fiscus in rekening mag brengen, zal bepalen. Bedrijven die bezwaar hebben gemaakt tegen de over de jaren tot 2007 opgelegde naheffingen, kunnen op een teruggave rekenen.

Bron: www.rechtspraak.nl , LJN BI0595, LJN BJ8531