Falende zorgbestuurder aansprakelijk stellen

sector:

Zorg

21 januari 2009

Staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid) gaat bekijken hoe ze falende bestuurders in de zorgsector persoonlijk aansprakelijk kan stellen voor de schade die ze hebben aangericht.

De PvdA wil de bestuurlijke aansprakelijkheid nagaan, de SP eist dat falende managers niet meer als bestuurder aan de slag mogen in de zorg. Voor een zwarte lijst voelde Bussemaker niets, maar ze zei zich niet neer te leggen bij eerder mislukte pogingen om zorgbestuurders aansprakelijk te stellen. De bewindsvrouw doelde op de vergeefse moeite die haar voorgangster Clémence Ross deed om verpleeghuisbestuurders van de stichting Hestia via de rechter voor een miljoenenverlies te laten opdraaien. ”Het was een grote teleurstelling dat dit niet tot succes heeft geleid.”

Vennootschapsrecht
Bussemaker wil dat in een al lopende aanpassing van het vennootschapsrecht voor persoonlijke aansprakelijkheid ook de zorgsector wordt meegenomen. Verder zei ze met geld over de brug te willen komen voor een ondernemingsraad of cliëntenraad die naar de rechter stapt. Sinds kort kunnen deze de ondernemingskamer bij vermoeden van wanbeleid om een onderzoek vragen (ANP).