Evert van Gelderen bij Editie NL over het ongeautoriseerde gebruik van foto’s en afbeeldingen op kleding

expertise:

Intellectueel Eigendomsrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

22 juli 2016

Op 21 juli 2016 was ik te zien in de uitzending van Editie NL op RTL4. Het item gaat over het gebruik door modebedrijven van ontwerpen en foto’s van anderen op T-shirts. Mag dat?

Het item is hier te bekijken.

De verhalen van ontwerpster Tuesday Bassen en fotografe Bianca Toeps

Aanleiding voor de uitzending was een kwestie over een Amerikaanse ontwerpster Tuesday Bassen waarvan – zonder toestemming – een aantal ontwerpen zouden zijn gebruikt door modebedrijf Zara. Inmiddels bericht de pers dat Zara een aantal van de ‘gestolen ontwerpen’ uit de winkel heeft gehaald.

© @tuesdaybassen

Editie NL laat verder het verhaal zien van fotografe Bianca Toeps waarvan foto’s zijn gebruikt op T-shirts, zonder dat ze daar haar toestemming voor had verleend. EditieNL maakt met het verhaal van deze fotografe duidelijk dat dit soort zaken ook in Nederland speelt.

Maar hoe zit het nu? Mogen foto’s en ontwerpen zonder toestemming worden gebruikt?

Het antwoord: nee. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld als het betreffende ontwerp of de foto niet origineel zijn en daarom niet zijn beschermd onder het auteursrecht, maar in de regel is toestemming vereist van de rechthebbende.

Enige tijd geleden schreef ik over deze vraag een uitgebreide weblog op onze website Mode-recht.nl, zie hier.

Vragen over mode & recht?

Heeft u nog andere vragen over mode & recht? Neem dan contact op met onze IE-advocaten Ranee van der Straaten en Floris de Vriend.