Europese ontwikkelingen

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

29 oktober 2008

De Europese Commissie heeft op 15 oktober jl. een boete opgelegd van EUR 60,3 miljoen aan importeurs van bananen, zijnde Chiquita, Dolce en Weichert. Partijen hadden in de periode 2000 tot en met 2002 zich schuldig gemaakt aan ongeoorloofde prijsafspraken. Het kartel strekte zich uit over Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Duitsland, Luxemburg, Nederland en Zweden. Het kartel kwam aan het licht doordat Chiquita clementie heeft aangevraagd en boete-immuniteit gekregen van de Europese Commissie. Gedupeerden kunnen nu een civiele schadeclaim indienen tegen voornoemde importeurs. 

Op 21 oktober jl. heeft de Office of Fair Trading (“OFT”) in het Verenigd Koninkrijk een rapport uitgebracht tegen 8 uitzendbureaus wegens collectieve boycot van tussenpersonen in de bouwsector en prijsafspraken over de tarieven voor personeel dat wordt geplaatst in de bouwsector.  
Voorts bestudeert de OFT de remedies die Co-op heeft aangeboden met betrekking tot de overname van Somerfield Ltd. Beide actief op de markt voor exploitatie van groentewinkels. Hoewel er geen mededingingsproblemen ontstaan op nationaal niveau, is dat mogelijk anders op lokaal niveau. Co-op heeft nu aangeboden om 126 winkels af te stoten. Daarmee hoopt Co-op in één klap alle mogelijke bezwaren bij de OFT weg te nemen.

De Spaanse kartelautoriteit Comisión National de Competencia heeft de afgelopen maand meerdere onderzoeken gestart. Er zijn invallen geweest bij groothandelaren van ijzer en een ondernemersvereniging. Partijen worden ervan verdacht de handelsvoorwaarden te hebben afgestemd. Een soortgelijk onderzoek is gestart in de markt voor kraanverhuur in de regio van Madrid. Ten slotte is er een onderzoek naar een Spaanse vereniging voor autoverhuur, zijnde Menorca Association of Car Rental Firms. De vereniging zou al haar leden een vast tarief hebben opgelegd voor autoverhuur via internet. Aanleiding voor het onderzoek waren klachten van Spaanse hotels.