Europese discussie over benamingen vlees- en zuivelvervangende producten

sector:

Food & Organic Trade

expertise:

Intellectueel Eigendomsrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

26 juni 2019

Als het aan de landbouwcommissie van het Europees Parlement ligt, zien we vegetarische producten die ‘hamburger’, ‘schnitzel’, ‘worst’ of ‘steak’ heten binnenkort niet meer in de supermarkt. De landbouwcommissie heeft namelijk voorgesteld om de Europese Verordening 1308/2013 over de gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten hierop aan te passen. Zij wil niet dat termen die voor vleesproducten gebruikelijk zijn ook voor vegetarische producten worden gebruikt.

In Nederland zijn over dit onderwerp al kamervragen gesteld aan de minister voor Medische Zorg en Sport. Volgens de minister zijn termen die voor vleeshoudende producten gebruikelijk zijn en ook voor vleesloze producten gebruikt worden, niet per definitie onduidelijk en misleidend. Dat is pas het geval als er producten worden aangeboden waarvan de aard onduidelijk is. De minister kondigt aan dat het standpunt van Nederland over de benaming van vegetarische producten binnenkort nader zal worden gepubliceerd op de website van de NVWA.

Het Europees Parlement moet zich er nog over buigen, waarna er nog een akkoord moet worden bereikt met de Europese Commissie en de lidstaten. Wij wachten af! De volledige Kamervragen leest u hier.

 

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of heeft u andere IE-rechtelijke vragen, neemt u dan gerust vrijblijvend contact op met Ranee van der Straaten of Floris de Vriend