Europese Commissie wenst markten voor medicijnen en voeding aan te pakken

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

17 december 2008

De Europese Commissie publiceerde op 28 november jl. een uitgebreid tussenrapport over de concurrentie in de markt voor medicijnen. Eurocommissaris Neelie Kroes vermoedt dat deze markt niet optimaal werkt. Met name de strategie van farmaceuten bij patenten zou zorgelijk zijn en schadelijk voor consument.

Farmaceuten zouden patenten maximaal ‘benutten’ om producenten van generieke geneesmiddelen zo lang mogelijk uit de markt te houden. Voorbeelden van dergelijke gedragingen zijn: een veelvoud aan patentaanvragen voor 1 medicijn (patent clusters), het starten van allerlei juridische procedures, het schikken van procedures met beperkte toegang door generieke producenten, en het interveniëren bij het verkrijgen van nationale vergunningen door generieke producenten. Alle betrokken zijn uitgenodigd om hun commentaar te geven op het rapport. 

Onlangs zijn er ook al allerlei invallen geweest bij farmaceuten wegens mogelijke schending van de kartelregels. Naar aanleiding van een onderzoek naar de voedingsmiddelenbranche, heeft de Europese Commissie op 10 december jl. voorstellen gedaan. Deze moeten voor lagere en concurrerende voedselprijzen gaan zorgen. Er zal onder andere een Europees systeem van permanente prijsbewaking komen, maatregelen om markttoegang te vergroten, minder schommelingen in grondstofprijzen realiseren, en streng toezien op naleving van mededingingsregels in de voedselketen. Denk aan verboden afspraken over prijzen, kortingen, bonussen, markten etc.