Europese Commissie update: AB InBev, ISU en uitgevoerde inspecties

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

23 januari 2018

In deze blog vindt u een update van enkele recente, zowel lopende als afgeronde onderzoeken van de Europese Commissie naar concurrentieverstorende gedragingen. Wij lichten het vermoedelijk machtsmisbruik door AB InBev en het mededingingsbeperkende sanctiebeleid van de Internationale Schaatsunie nader toe.

Vermoedelijk machtsmisbruik door ’s werelds grootste bierbrouwer AB InBev

De Commissie opende op 30 juni 2016 op eigen initiatief een formeel onderzoek naar de praktijken van Anheuser-Busch InBev NV (AB InBev) op de Belgische biermarkt. Sindsdien doet zij onderzoek om na te gaan of de bierbrouwer haar machtspositie op de Belgische biermarkt misbruikt. Eind november 2017 liet de Commissie in een mededeling van punten van bezwaar weten dat zij vooralsnog van oordeel is dat AB InBev zich schuldig heeft gemaakt aan machtsmisbruik.

AB InBev heeft een zeer sterke machtspositie op de Belgische biermarkt. Met name biermerken Leffe en Jupiler zijn daar erg populair. In Nederland en Frankrijk verkoopt zij deze biermerken voor lagere prijzen dan in België, omdat de concurrentiedruk in die landen hoger ligt. Volgens de Commissie heeft AB InBev verschillende maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat deze biermerken niet voor een lagere prijs op de Belgische markt konden komen. Zo zou zij de verpakkingen van Leffe en Jupiler in Nederland en Frankrijk hebben veranderd om de doorverkoop daarvan in België te hinderen, en toegang tot bepaalde acties en producten niet of slechts beperkt hebben aangeboden aan Nederlandse retailers die de producten mogelijk in België zouden invoeren. Dergelijke marktstrategieën zijn echter niet zonder meer toegestaan als je een zeer sterke machtspositie hebt.

De procedure loopt nog: Deze mededeling zegt dus nog niets over de uitkomsten van het onderzoek. Indien het standpunt van de Commissie wordt bevestigd, dan zijn de praktijken in strijd met het verbod op machtsmisbruik en kan AB InBev mogelijk hoge boetes verwachten.

Sancties van de Internationale Schaatsunie in strijd met mededingingsrecht

Met de winterspelen voor de deur, een actualiteit op het gebied van sport en mededinging. December jl. oordeelde de Commissie dat het strenge sanctiebeleid van de Internationale Schaatsunie (ISU) in strijd is met het kartelverbod. De ISU is de enige door het Internationaal Olympisch Comité erkende organisatie voor langebaanschaatsen, kunstrijden en shorttracken, en organiseert grote schaatswedstrijden samen met haar leden, bestaande uit nationale schaatsbonden. De vergaande sancties, of zelfs levenslange schorsing die sporters opgelegd konden krijgen als zij deelnamen aan wedstrijden van niet door de ISU erkende organisatoren, hebben volgens de Commissie verschillende concurrentiebeperkende effecten.

De ISU organiseert grote internationale evenementen zoals de Europese kampioenschappen, wereldkampioenschappen en Olympische Winterspelen en verdient daar geld mee. Door een streng toelatings- en sanctiebeleid te voeren hebben sporters niet meer de vrijheid om te kiezen aan welke evenementen zij mee willen doen. Hiermee beschermt de ISU haar eigen commerciële belangen en benadeelt zij zowel (professionele) sporters als organisatoren van onafhankelijke evenementen. De Commissie acht dit in strijd met het mededingingsrecht en verplicht de ISU om dit beleid binnen 90 dagen te beëindigen. Als de ISU geen gehoor geeft aan dit besluit kan de Commissie haar alsnog een boete opleggen van maximaal 5% van de gemiddelde wereldwijde dagelijkse omzet.

Inspecties in de sector voor kraftpapier

Ook in het nieuwe jaar liet de Commissie al snel van zich horen. In januari heeft de Commissie een onaangekondigde inspectie uitgevoerd in vestigingen van een onderneming die actief is in de gerecycled kraftpapier. Deze vond plaats in één, niet nader genoemde lidstaat en ligt in het verlengde van de onaangekondigde inspecties die zij in 2016 en 2017 uitvoerde bij bedrijven actief in de sector voor industriële papieren zakken en/of kraftpapier. De onderneming die onder de loep wordt genomen heeft mogelijk een inbreuk gemaakt op het kartelverbod.

Een inval is een belangrijke stap in een onderzoek naar mogelijk verboden afspraken. Invallen vinden doorgaans plaats als de verdenking richting een onderneming ernstig genoeg zijn.

Meer weten?

Neem vrijblijvend contact op met een van onze specialisten op het gebied van het Nederlandse en Europese mededingingsrecht.