Europese Commissie start diepgaand onderzoek naar mogelijke kartelvorming binnen Schaatsbond ISU

04 oktober 2015

Het ziet er naar uit dat de Internationale Schaatsbond (ISU) zich op dun ijs begeeft. De organisatie wordt formeel onderzocht door de Europese Commissie naar aanleiding van klachten over de mogelijk disproportionele en ongerechtvaardigde regels jegens schaatsers. Een van deze regels is het levenslang uitsluiten van schaatsers van evenementen zoals de Olympische Winterspelen, als zij hebben deelgenomen aan niet door de ISU goedgekeurde wedstrijden. Dat is slecht nieuws voor de Nederlandse schaatsers Mark Tuitert en Niels Kerstholt, die over deze regel hebben geklaagd bij de Europese toezichthouder.

Het lijkt erop dat de ISU met deze regels de markt voor schaatsevenementen afschermt voor andere organisatoren. Tuitert en Kerstholt willen graag vrij zijn om deel te nemen aan andere evenementen, zoals het Zuid-Koreaanse Icederby voor shorttrackers en langebaanrijders, waarbij de atleten een veelvoud kunnen verdienen van het prijzengeld dat ze bij de ISU kunnen winnen.

Er is een vermoeden dat de ISU met deze uitsluitingsregels wellicht het Europese kartelverbod en/of het Europese verbod op misbruik van een dominante positie overtreedt. Eurocommissaris Margrethe Vestager is zich daar volledig van bewust en heeft in een persbericht aangegeven dat ze dit gaat onderzoeken. Het is interessant om op te merken dat hoewel er veel geld omgaat in sommige sporten, de verhouding tussen economische en sportactiviteiten vaak onder spanning staat. Er ontstaat altijd veel debat wanneer de (Europese) mededingingsregels worden toegepast op sport.

Het is al 13 jaar geleden sinds de Europese Commissie een sportmonopolie heeft onderzocht. Maar dat betekent niet dat partijen wachten met het aantekenen van bezwaar tegen de – in hun ogen – disproportionele regels van een sportbond. En niet altijd zonder succes.

In 2015 heeft de Belgische mededingingsautoriteit in een vergelijkbaar geval, in afwachting van definitieve besluitvorming, verordonneerd dat de Internationale Paardenbond (FEI) één van haar uitsluitingsregels diende te schrappen ten aanzien van de Global Champions League.

Wanneer de ISU naar haar regels kijkt en deze potentiële levenslange uitsluiting van atleten, zou het weleens een koude winter kunnen worden voor de internationale schaatswereld.