Europese Commissie Neemt Juridische Stappen tegen Duitsland bij het Hof van Justitie

26 november 2013

De Europese Ombudsman roept de Europese Commissie op een mogelijke oneerlijke staatssteun aan zeven Spaanse voetbalclubs, waaronder Barcelona en Real Madrid, verder te onderzoeken zonder uitstel. De Europese Commissie heeft dit onderzoek al vier jaar in behandeling, zonder enige voortgang.

In 2009 heeft een anonieme investeerder in Britse en Duitse voetbalclubs een klacht ingediend bij de Europese Commissie over mogelijke concurrentievervalsing bij Spaanse voetbalclubs. Barcelona, Real Madrid, Athletic Bilbao en CA Osasuna werden genoemd. Ook Valencia, Elche en Hércules waren onderwerp van klachten. De clubs zouden van de Spaanse overheid via een belastingvoordeel oneerlijke staatssteun hebben ontvangen, waarbij het om miljarden euro’s zou gaan.

De Europese Commissie heeft echter tot dusver geweigerd deze zaak te onderzoeken. Dit uitstel lijkt te maken te hebben met een lopend onderzoek naar onrechtmatige staatssteun in het Nederlandse voetbal. Mogelijk hoopt de Commissie eerst jurisprudentie te creëren alvorens de Spaanse zaak aan te pakken.

De anonieme klager heeft vervolgens de hulp ingeroepen van de EU Ombudsman, Emily O’Reilly. Zij bekritiseert de houding van de Europese Commissie en spreekt van ‘slecht bestuur’. Daarnaast wijst zij op een ogenschijnlijk belangenconflict, aangezien Eurocommissaris Joaquín Almunia gespot zou zijn in het tenue van één van de Spaanse clubs onder onderzoek. De samenvatting van het rapport vind je hier.

De Europese Commissie heeft nu toegezegd onmiddellijk een onderzoek te starten.

Wilt u meer weten?

Neem dan vrijblijvend contact op met Martijn Jongmans.

Wilt u graag op de hoogte blijven?

Download hier onze eBooks en nieuwsbrieven.