Europese Commissie laat bankgeheim met rust

expertise:

Ondernemingsrecht - M&A

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

01 oktober 2008

Vooralsnog is de Europese Commissie (EC) niet van plan om de EU-landen met een bankgeheim te dwingen dat af te schaffen. De EC gaat echter wel maatregelen nemen tegen constructies voor het ontduiken van bronbelasting, zo bleek uit de op 16 september jl. gepresenteerde evaluatie van de in 2005 ingevoerde Spaartegoedenrichtlijn. 

Op grond van deze richtlijn dienen EU-lidstaten elkaar te informeren over de rente-inkomsten van buitenlandse spaarders. Uitgezonderd van deze plicht zijn de drie landen (Oostenrijk, België en Luxemburg) met een bankgeheim. Deze landen heffen overigens wel een bronbelasting van 20 procent. De EC staat toe dat dit systeem blijft bestaan, maar wil dat het wordt uitgebreid, zodat onder meer stichtingen en trusts onder de bronbelasting komen te vallen. Ook niet EU-landen (zoals Zwitserland), doen mee aan het systeem van bronbelasting.

Volgens Eurocommissaris Kovács werkt het systeem van informatie-uitwisseling en bronbelasting goed, maar is er reden om het systeem uit te breiden. In dat kader wordt onder meer bekeken of het begrip ‘rente’ kan worden uitgebreid, zodat ook dividend onder de belastingheffing kan vallen. Tevens wilde EC een lijst opstellen van intermediaire constructies (stichtingen, trusts) waarmee spaarders thans de belastingheffing ontlopen, zodat deze constructies niet langer onbelast zijn.